Περαιτέρω επιβάρυνση στα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν αδυναμίες στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων εκτιμάται ότι επιφέρει η αύξηση του euribor, ως επακόλουθο της προαναγγελίας ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Περαιτέρω δυσκολίες εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρού και μεσαίου μεγέθους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Η άνοδος του euribor συνεπάγεται άνοδο του κόστους δανεισμού και των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, που έχουν ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου το euribor. Ακριβότερα γίνονται και τα νέα δάνεια, τα οποία ήδη επιβαρύνονται με υψηλά περιθώρια, τα οποία για παράδειγμα στα στεγαστικά μπορεί να φθάνουν και το 5%.
Η άνοδος των επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αύξηση παρατηρήθηκε στο λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2010.
Πιο συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2010 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 10% του συνόλου, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση όσον αφορά την αδυναμία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.
Ειδικότερα, στον τομέα αυτό, στο σύνολο της αγοράς, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 18,4% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε μερικές τράπεζες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20%. Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν το 10%, ανήλθαν στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Στην επιχειρηματική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση, παρουσιάζουν συνεχή άνοδο και φθάνουν πλέον το 8,5% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2009.
Την ίδια στιγμή η άνοδος των επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ήδη πολύ χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται από πλευράς επιχειρήσεων και νοικοκυριών για τραπεζικό δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση δανείων από πλευράς νοικοκυριών τόσο στην καταναλωτική όσο και στεγαστική πίστη γνωρίζει ιδιαίτερα σημαντική υποχώρηση, σε σχέση με μια διετία πριν, που φθάνει και το 50% κατά μέσο όρο.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αφιερώνουν μεγάλο μέρος των εργασιών τους στην αναδιάρθρωση των δανείων των πελατών τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής με στόχο να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες όσο και για τους δανειολήπτες, έχοντας προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανειακών υποχρεώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.