Κινδύνους από μία ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ακόμη και τον Απρίλιο, όπως είπε χθες ο Πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ – βλέπουν διεθνείς αναλυτές, με βάση τη σημερινή συγκυρία στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Η προαναγγελία της αύξησης του επιτοκίου του ευρώ οδήγησε σε σημαντική άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ, η οποία πλησίασε κοντά στο επίπεδο των 1,40 δολαρίων. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τρισέ δεν προεξόφλησε τη βεβαιότητα της αύξησης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (0,25%) – είναι πιθανό να γίνει, είπε – ενώ σημείωσε ότι δεν θα ακολουθήσει μία σειρά από άλλες αυξήσεις.
Η προοπτική αύξησης του επιτοκίου ενισχύει τη ζήτηση του ευρώ, καθώς στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, προανήγγειλε με την κατάθεση του ενώπιον της Γερουσίας ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο κοντά στο μηδέν, καθώς θεωρεί ότι η επίδραση από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα είναι μέτρια και προσωρινή.
Στην Ευρωζώνη, ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τις ΗΠΑ και αυξήθηκε το Φεβρουάριο στο 2,4%, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου, μετά την αιματηρή εξέγερση στη Λιβύη.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει δηλώσεις αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των χωρών της περιφέρειας της, από μία γρήγορη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Ένας κίνδυνος είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας – όπως την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για χώρες, όπως η Ιρλανδία, η οποία ήδη διαμαρτύρεται για το ύψος του επιτοκίου που πρέπει να πληρώνουν για το δάνειο διάσωσης και ανέρχεται στο 5,8%. «Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με μία τέτοια απόφαση είναι μεγάλοι στο πλαίσιο μία περιφέρειας που παραμένει υπό πίεση», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της RBS European Economics.
Σε άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερ σημειώνεται ότι η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, η οποία χωλαίνει στις χώρες της περιφέρειας, καθώς θα μεταφερθεί στα τραπεζικά δάνεια.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει εκτιμήσεις αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, πριν προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου.
Αν υπάρξει απόφαση για μία συνολική λύση, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές, τότε θεωρούν ότι η απόφαση για την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι ευκολότερη. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει μία τέτοια απόφαση, η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει με βάση τα συνολικά οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης.