Με υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος, Fitch Ratings, εάν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση εκ νέου στις αγορές σε σημερινή έκθεση του οίκου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο αναλυτής David Riley επισημαίνει ότι το 2011 θα είναι κρίσιμο έτος γενικότερα για την ευρωζώνη, ενώ για την Ελλάδα τονίζει ότι θα πρέπει να δείξει προς το τέλος της χρονιάς ότι μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές.

Μάλιστα, ο κ. Riley κρούει των κώδωνα του κινδύνου συνολικά για την ευρωζώνη τονίζοντας ότι το 2011 θα σηματοδοτήσει είτε την «αρχή του τέλους» είτε, εάν οι στόχοι των αρχών και οι προσδοκίες της αγοράς δεν επιτευχθούν, «θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση και εντατικοποίηση των μέτρων».

Όπως λέει, η πολιτική δέσμευση στους στόχους για το 2011 της ευρωζώνης είναι πολύ ισχυρή, και περιλαμβάνει και την προθυμία ανακοίνωσης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων εάν χρειαστεί.

Όπως τονίζει ο οίκος, το ονομαστικό εργατικό κόστος έχει αρχίσει να υποχωρεί για πρώτη φορά από το 2000 και οι εξαγωγές έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ανοίξουν ακόμη σημαντικοί τομείς της οικονομίας στον ανταγωνισμό και στις επενδύσεις, εάν η Ελλάδα πρόκειται να ανακάμψει και να διατηρήσει ανάπτυξη 3%-4%.