Η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και η επαπειλούμενη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προκαλούν έντονες ανησυχίες στις αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται συνεχώς, κεφάλαια μετακινούνται σε χρυσό και εμπορεύματα.

ΔΝΤ, Deutsche Bank, BoA Merrill Lynch, Morgan Stanley και Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας επισημαίνουν ότι εάν η ανοδική πορεία στην τιμή του μαύρου χρυσού αποδειχθεί μακροπρόθεσμη, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία που μόλις πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα εξόδου από την χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο John Lipsky, ο υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει υψηλότερες τιμές πετρελαίου αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. «Είναι απίθανο να δούμε ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε. Από τις 24 Ιανουαρίου, μία ημέρα προτού ξεκινήσουν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά 9,2%. Η τιμή πετρελαίου Brent διαμορφώνεται σήμερα στα 106,62 δολ. ανά βαρέλι, ενώ την Δευτέρα ξεπέρασε τα 108 δολ. Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στα 96,8 δολ. ανά βαρέλι, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Deutsche Bank και BofA Merrill Lynch παράλληλα, προειδοποιούν ότι εάν η τιμή του πετρελαίου περάσει το όριο των 120 δολάρια τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, θα πληγούν τα εταιρικά κέρδη και οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Ήδη αρκετά στελέχη της ΕΚΤ θέτουν θέμα πληθωριστικών πιέσεων, ενώ η σημερινή κοινοποίηση των τελευταίων πρακτικών της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνει πως αυξάνοντα οι φωνές που ζητούν αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ενίσχυση στην τιμή του πετρελαίου κατά 10 δολ. «στοιχίζει» 0,5% στον αμερικανικό ρυθμό ανάπτυξης σε μία διετία. Η BoA Merrill Lynch επισημαίνει πως θα υπάρξει απειλή για την παγκόσμια οικονομία εάν η μέση τιμή πετρελαίου ανέλθει το 2011 στα 115 δολάρια ανά βαρέλι και στα 130 δολ. ανά βαρέλι το 2012.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Nobuo Tanaka, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας δήλωσε πως εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι κατά το 2011, τότε ενδεχομένως να επαναληφθεί η οικονομική κρίση του 2008 για την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: euro2day.gr