Χωρίς καμία απόφαση εκτός των αναμενόμενων ολοκληρώθηκε το Εurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τίποτα πέραν του αναμενομένου.
Ουσιαστικά, υιοθέτησαν, επί της αρχής, τις προτάσεις της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπρεπε ούτως ή άλλως να επικυρωθούν τον περασμένο Δεκέμβριο!
Η υιοθέτηση ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν υπάρξει επίσημη επικύρωση τόσο από τη σύνοδο κορυφής όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και βεβαίως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες στις λεπτομέρειες.
Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν είπε ότι οι προτάσεις είναι επιτακτικό να υπερψηφιστούν ώστε να μπουν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2011.
Τα δύο θέματα που καίνε τις χώρες-μέλη είναι:
1. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, βάσει του οποίου η Κομισιόν θα εξετάζει κάθε άνοιξη τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και θα παρεμβαίνει εάν θεωρεί ότι δεν κινούνται στη λογική της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
2. Τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται το δημόσιο χρέος και εάν οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να το μειώνουν κατά 5% του ΑΕΠ ανά έτος (όπως προτείνει η Κομισιόν και συνυπογράφουν η Γαλλία και η Γερμανία.
Παρ’ όλα αυτά, οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα και το παζάρι μαζί με τις αποφάσεις που αφορούν στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου.
Στη συνέντευξη Τύπου επικράτησαν οι ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για κονδύλια 500 δισ. ευρώ, που θα μπουν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM από τα μέσα του 2013 και μετά.
Πολλοί υπουργοί αρνήθηκαν ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, λέγοντας ότι «δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο».
Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι «υπάρχει σύμπνοια για τα 500 δισ., όμως δεν μπορεί να αποφασιστεί κάτι μονομερές εάν δεν υπάρξει απόφαση για όλα τα θέματα συνολικά», ενώ τόσο στο Εurogroup όσο και στο Εcofin δεν υπήρξε καμία τελική απόφαση για τα θέματα που αφορούν στη λεγόμενη ευρωλύση.