Πρόταση για την πραγματοποίηση ετήσιας Συνόδου των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με στόχο την εμβάθυνση της οικονομικής τους συνεργασίας, θα καταθέσουν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, η Γερμανία και η Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλική προεδρεία.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times επισημαίνει σήμερα με δημοσίευμά της ότι οι κοινοί οικονομικοί στόχοι για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», θα αποφασίζονται σε συνόδους των ηγετών τους.
Το δημοσίευμα, που επικαλείται ως πηγή ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Γερμανίας, αναφέρει ότι το σχέδιο για το στενότερο οικονομικό συντονισμό στην Ευρωζώνη απαιτεί τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, πιθανόν σε μία ετήσια σύνοδο κορυφής, ενώ σε αυτή θα είναι ευπρόσδεκτες και χώρες της ΕΕ που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ιδιαίτερα όσες σκοπεύσουν να το κάνουν στο μέλλον.
Οι αποφάσεις στις συνόδους κορυφής θα αφορούν στο συντονισμό της νομοθεσίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας – όσον αφορά το μείγμα άμεσης και έμμεσης φορολογίας – που παραμένουν υπό εθνικό έλεγχο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η υλοποίηση των αποφάσεων που θα λαμβάνονται από τους ηγέτες της Ευρωζώνης θα βασίζεται στην αμοιβαία πίεση και όχι στην επιβολή κυρώσεων. Στην εποπτεία υλοποίησης του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα μετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά όχι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», όπως αποκαλούν τον μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται σε κοινές προτάσεις για να βελτιώσουν την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από όλες τις χώρες της ΕΕ και βασίζονται στον καλύτερο συντονισμό των πολιτικών και την εξάλειψη των διαφορών στην ανταγωνιστικότητα.
«Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου θα προτείνουμε τη λεγόμενη συνολική λύση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ και ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών», είπε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το συνολικό πακέτο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την επαναξιολόγηση της δυνατότητας της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να εξυπηρετούν τα χρέη τους, τις λεπτομέρειες για το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας που θα αντικαταστήσει από το 2013 το ΕΤΧΣ και την ενίσχυση της εποπτείας των οικονομικών πολιτικών.
Όσον αφορά τη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ο Γερμανός αξιωματούχος απέκλεισε την άμεση αγορά τους από το Ταμείο, αλλά δεν απέκλεισε το δανεισμό χωρών από το Ταμείο για την επαναγορά ομολόγων τους, μία πρόταση που συζητείται για να ελαφρυνθεί το βάρος χρέους της Ελλάδας.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Γερμανία θέλει όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν τον κανόνα της για το «φρένο χρέους», ενώ προσθέτει ότι η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι θα προωθήσει αντίστοιχη νομοθεσία στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας ο κανόνας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.