H Vinted, η σελίδα που φιλοξενεί μεταχειρισμένη μόδα, όπου ο καθένας μπορεί να πουλήσει και να αγοράσει ρούχα, σχεδιάζει να επεκταθεί, πέρα από την ένδυση, σε ηλεκτρονικά είδη, βιβλία, παιχνίδια και βιντεοπαιχνίδια, καθώς η κερδοφόρα λιθουανική νεοφυής επιχείρηση επιδιώκει να κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος της αναπτυσσόμενης αγοράς μεταχειρισμένων αγαθών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Thomas Plantenga δήλωσε στους «Financial Times» ότι, όπως ακριβώς έκανε με τα μεταχειρισμένα ρούχα, η Vinted θέλει να επικεντρωθεί και σε άλλους «μη σέξι» τομείς, όπως η αποτελεσματική αποστολή και οι πληρωμές, καθώς και οι έλεγχοι ποιότητας για μεταχειρισμένα αγαθά, ξεκινώντας με τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

«Το όραμά μας είναι να κάνουμε το δεύτερο χέρι πρώτη επιλογή… παγκοσμίως, [για] κάθε είδος προϊόντος που μπορείτε να φανταστείτε» είπε. «Μακροπρόθεσμα, θα προσπαθήσουμε να περάσουμε και σε άλλες κατηγορίες».

Όπως αναφέρει η εταιρεία στη σελίδα της, το Vinted είναι ένα διαδικτυακό marketplace, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να πωλούν ή να αγοράζουν συγκεκριμένα είδη από άλλους χρήστες. Το Vinted δεν πωλεί, ούτε αγοράζει τα είδη που εμφανίζονται στον ιστότοπο και δεν συμμετέχει στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ χρηστών.

Μπορεί κανείς να πουλήσει:

  • γυναικεία, ανδρικά και παιδικά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ,
  • παιχνίδια, παιδικά έπιπλα και εξοπλισμό,
  • καινούργια καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς, συσκευές και gadget ομορφιάς,
  • αξεσουάρ τεχνολογίας, όπως ακουστικά, έξυπνα ρολόγια, θήκες τηλεφώνου και παρόμοια είδη,
  • είδη σπιτιού, όπως λευκά είδη, είδη σερβιρίσματος και αξεσουάρ για το σπίτι,
  • είδη ψυχαγωγίας, όπως βιντεοπαιχνίδια, κονσόλες, αξεσουάρ, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, μουσική και ήχος,
  • είδη φροντίδας κατοικίδιων, όπως ρούχα, αξεσουάρ, κουβερτάκια, αξεσουάρ ταξιδιού και παιχνίδια.
ρούχα ντουλάπα

Κερδοφορία και αύξηση της αποτίμησης

Φέτος, η Vinted έγινε η πρώτη εταιρεία στην αγορά μεταχειρισμένων που κατάφερε να εμφανίσει κερδοφορία και είναι μία από ελάχιστες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που αύξησαν την αποτίμησή τους τα τελευταία χρόνια. Aπό 3,5 δισ. ευρώ το 2021 σε 5 δισ. ευρώ σήμερα.

«Η αποτίμηση είναι μια στιγμή αλήθειας στα οικονομικά» δήλωσε ο Plantenga. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κερδοφορία είναι πιθανό να αυξηθούν τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, καθώς η Vinted συνεχίζει να εστιάζει στη μείωση του κόστους σε «δυσάρεστα πράγματα», όπως οι διακομιστές, και στη διαχείριση στα δικά της ναυτιλιακά κόστη.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο όμιλος θα μπορούσε σύντομα να εξετάσει την επέκταση στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη εδραιωθεί σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων -κατά το περασμένο έτος- της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ρουμανίας.

«Μακροπρόθεσμα, θέλουμε να γίνουμε μια παγκόσμια εταιρεία. Στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη θα είναι το μέρος στο οποίο θα επικεντρωθούμε. Αλλά μακροπρόθεσμα αυτό θα αλλάξει» πρόσθεσε ο Plantenga.