Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους, έχει ως στόχο η δράση «Προώθηση των πω- λήσεων και κυρίως των εξαγωγών ΜμΕ».

Σε ποιους απευθύνεται

Επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • Ανώνυμη Εταιρεία
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
  • Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία
  • ΙΚΕ
  • Ατομική επιχείρηση και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει
  • Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ)
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός

Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται:

  • Η βελτίωση βασικών δεικτών ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Η βελτίωση ικανοτήτων των επιχειρήσεων με στόχο την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας

Οι κατηγορίες πράξεων που δύνανται να περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον τύπο δράσεων αναφέρονται σε ενίσχυση υφισταμένων ΜμΕ με επιχορηγήσεις (grants), προκειμένου είτε να αυξήσουν τις ήδη πραγματοποιούμενες πωλήσεις τους, είτε και να αναπροσαρμόσουν τις πωλήσεις τους προς αγορές του εξωτερικού.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, θα βαθμολογείται επιπλέον εφόσον τεκμηριωμένα συνδέεται με μια τουλάχιστον προτεραιοποίηση της RIS3 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να την εξυπηρετούν.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολο- γισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60 χιλ. ευρώ έως 300 χιλ. ευρώ.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022- 2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300 χιλ. ευρώ. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 60 χιλ. ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα εξ’ αρχής και δεν δύνανται να υποβληθούν. Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο.

Τι χρηματοδοτείται

Ενδεικτικά, οι ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν στα εξής:

  • Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜμΕ
  • Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχήσε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/ επιχειρηματικών αποστολών
  • Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κ.λπ.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.