Σαφάρι στην αγορά εξαπολύουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βάζοντας στο «μάτι» επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές όπως τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τη χρήση των νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον χώρο της εστίασης και την ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS βρίσκονται σε πρώτο πλάνο με τους ελεγκτές να αξιοποιούν δεδομένα από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι υπόχρεοι αποστέλλουν αποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων με κάρτες. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι οδηγοί ταξί οι οποίοι θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα ειδικό αυτοκόλλητο στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, το οποίο αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά ότι:

Ο οδηγός υποχρεούται:

  • Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
  • Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

  • Να πληρώσει με μετρητά.

Πληρωμές με IRIS

Ελεγκτικές διασταυρώσεις ετοιμάζει η ΑΑΔΕ και σε όσους ενώ είναι υποχρεωμένοι δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και οι οποίοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ και 1.000 αντίστοιχα.

Παράλληλα στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν:

  • Επαγγελματίες που αν και υπόχρεοι δεν διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και κατ’ επέκταση δεν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Η προθεσμία να ενεργοποιήσουν το IRIS παρήλθε στις 2 Σεπτεμβρίου. Για όσους υπόχρεους δεν έχουν εγγραφεί στο IRIS προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
  • Επιχειρήσεις εστίασης για να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί όλες αντικαθιστώντας τις παλαιούς τύπου ταμειακές μηχανές με νέους έξυπνους μηχανισμούς, που κλείνουν παράθυρα φοροδιαφυγής καθώς δεν μπορούν να παραποιηθούν.
  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εμφάνισαν για τη χρήση του 2023 αρνητικό μικτό κέρδος ή μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος, από έτος σε έτος, συνεχόμενες ζημίες, και περίεργες κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Για αυτές τις περιπτώσεις θα επιστρατευτούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.

Πρόστιμα

Στο μεταξύ με τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως 2 χρόνια στους παραβάτες Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται είναι:

  • 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλεια.
  • 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλόλητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας Φ.Η.Μ.
  • Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.