Το χάσμα των απόψεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με την εξ αποστάσεως και την υβριδική εργασία παραμένει. Το τοπίο μετά την πανδημία Covid 19 έχει αλλάξει ραγδαία τα εργασιακά περιβάλλοντα. Κάποιοι εργάζονται αποκλειστικά διά ζώσης, ενώ άλλοι με υβριδικό μοντέλο (κάποιες ημέρες από το γραφείο και κάποιες από το σπίτι), ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που δουλεύουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως.

Ένας από τους βασικούς λόγους της διάστασης των απόψεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο «φόβος της λογοδοσίας». Λογοδοσία διαδικασίας, εξηγούν, σημαίνει να είσαι υπεύθυνος για το πώς γίνονται τα πράγματα, ενώ λογοδοσία αποτελέσματος, να είσαι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα της εργασίας σου.

Για την ενθάρρυνση ενός υγιούς υβριδικού εργασιακού περιβάλλοντος, προτείνεται ο καθορισμός στόχων μεταξύ των συναδέλφων σε όλα τα επίπεδα, η τακτική επανεξέταση της προόδου και η συχνή ανατροφοδότηση. Η ανάληψη αρμοδιοτήτων και αντίστοιχα η άρνηση ορισμένων εξ αυτών, είναι στοιχεία της υπευθυνότητας που εξασφαλίζουν εργασία υψηλής ποιότητας και υγιές περιβάλλον.

Ενώ η εξ αποστάσεως εργασία αποτέλεσε μονόδρομο για πολλούς λόγω της πανδημίας, υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν γραφεία ανά τον κόσμο από απόσταση, πολύ πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της απομακρυσμένης εργασίας. Οι επικεφαλής κάθε γραφείου δίνουν την κατεύθυνση και είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των εργαζομένων.

Εργασία στο σπίτι

Όταν οι ομάδες εργάζονται εξ αποστάσεως ή υβριδικά, ορισμένες βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν την έγκαιρη ενημέρωση των καθημερινών αρμοδιοτήτων, τον ορισμό κοινής ώρας προσέλευσης (καθημερινά ή εβδομαδιαία) και τη διαδικτυακή γνωριμία με τα μέλη της ομάδας. Για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και η κατανόηση μεταξύ των συναδέλφων, συνιστάται οι εργοδότες να ελέγχουν τους υπαλλήλους δύο φορές τον χρόνο σχετικά με το τι τους παρακινεί να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και όλη η ομάδα να μαθαίνει για τον τρόπο εργασίας των επιμέρους μελών.

Ειδικοί του χώρου προειδοποιούν επίσης κατά της «μικροδιοίκησης» που μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και ενθαρρύνουν την ευελιξία (εντός κατευθυντήριων γραμμών) και την αυθεντικότητα. Γι’ αυτούς, η αυθεντικότητα περιλαμβάνει τη λογοδοσία. «Να είστε ο εαυτός σας. Αν κάνετε λάθη, να τα παραδέχεστε. Η αυθεντικότητα και η υπευθυνότητα θέτουν τα θεμέλια για ισχυρές απομακρυσμένες και υβριδικές εργασιακές σχέσεις. Οι ισχυρές σχέσεις είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση μίας υγιούς κοινότητας σε έναν υβριδικό κόσμο», επισημαίνουν.

Τηλεργασία

Οι 10 στρατηγικές που οφείλουν να υιοθετήσουν οι εταιρείες σε υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας

  • Να καθιστούν απολύτως σαφή τη στρατηγική κατεύθυνση του οργανισμού
  • Να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους για νέες πρωτοβουλίες και ανάπτυξη
  • Να μοιράζονται έναν κοινό στόχο
  • Να ηγούνται με γνώμονα τους στόχους και τις αξίες της εταιρείας
  • Να καταδικάζουν την αντιπαραγωγική ηγετική συμπεριφορά
  • Να αναγνωρίζουν και να επικροτούν τη σκληρή δουλειά και την επιτυχία
  • Να συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων
  • Να αποφεύγουν την εσωτερική πολιτική και τις προσωπικές ατζέντες
  • Να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα μπροστά στις αντιξοότητες
  • Να οικοδομούν εμπιστοσύνη μέσω της αλληλοϋποστήριξης