Η AEGEAN κάνει ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας και ενίσχυσης της θέσης της στη Νότια Ευρώπη, με τη νέα στρατηγική επένδυση και συνεργασία με τη Volotea, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους στην περιοχή.

Η συνεργασία αυτή, λόγω της συμπληρωματικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών των δύο εταιρειών, αλλά και των δεξιοτήτων των ομάδων τους, θα επιτρέψει στην AEGEAN και τη Volotea να επεκτείνουν τη διεθνή τους παρουσία, να διευρύνουν το δίκτυο των προορισμών τους και να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των επιλογών που προσφέρουν στους επιβάτες τους, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους τους.

Η Volotea εξειδικεύεται σε εποχιακές, μικρές διαδρομές και αγορές αναψυχής, προσφέροντας νέες συνδέσεις σε προορισμούς που προηγουμένως δεν εξυπηρετούνταν, με ένα λειτουργικό μοντέλο «υψηλής εποχικότητας».

Διαθέτει στόλο αεροσκαφών Airbus 320/319, με χαμηλότερο κεφαλαιακό κόστος, που επιτρέπει την
κερδοφορία με λιγότερες ώρες πτήσεων. Ιδρύθηκε το 2011 από τους Carlos Muñoz και Lázaro Ros, ιδρυτές και της Vueling, και αποτελεί μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.

Το 2024, η Volotea θα εκτελέσει περίπου 450 δρομολόγια, προσφέροντας έως 13 εκατομμύρια θέσεις και πραγματοποιώντας περίπου 80.000 πτήσεις.

Τα οφέλη της επένδυσης

  • Απόδοση της επένδυσης και ενίσχυση παρουσίας: Η AEGEAN στοχεύει σε απόδοση της επένδυσής της σε βάθος 3-5 ετών και ενισχύει την παρουσία της σε μεγάλες αγορές της Νότιας Ευρώπης.
  • Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Volotea: Η συνεργασία με μια εταιρεία χαμηλού κόστους και εξειδικευμένο μοντέλο λειτουργίας δίνει στην AEGEAN πρόσβαση σε νέες αγορές και πλεονεκτήματα που δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μόνη της.
  • Συμμετοχή σε ευρωπαϊκές τάσεις: Μέσω της επένδυσης αυτής, η AEGEAN συμμετέχει ενεργά στις στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές στην ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών, ειδικά μετά τον COVID-19.

Στρατηγική συνεργασία και επενδύσεις

Η στρατηγική συνεργασία περιλαμβάνει:

Επένδυση 25 εκατομμυρίων ευρώ από την AEGEAN: Η AEGEAN θα συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου της Volotea, με δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές έως 50 εκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Volotea. Υπάρχει δυνατότητα δεύτερης δόσης στην αύξηση κεφαλαίου το πρώτο εξάμηνο του 2025, με επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ, όπου η AEGEAN θα συμβάλει με 25 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επένδυση μπορεί να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Ενίσχυση εμπορικής συνεργασίας: Αυξάνονται οι πτήσεις κοινού κωδικού και το cross-selling μέσω των καναλιών πωλήσεων των δύο εταιρειών, ενισχύοντας την παρουσία τους στις αγορές τους.

Κοινή ανάπτυξη δρομολογίων εξωτερικού από περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας: Η πενταετής συμφωνία περιλαμβάνει κοινή εκμετάλλευση δρομολογίων από/προς Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο προς Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Εξερεύνηση δυνατοτήτων συντήρησης και εκπαίδευσης: Οι εταιρείες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών της Volotea για συντήρηση αεροσκαφών και εκπαίδευση πιλότων στα κέντρα της AEGEAN.

Εμπορική συμφωνία

Οι δύο εταιρείες θα προωθούν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών τους στα δίκτυα πωλήσεών τους, διατηρώντας τις διακριτές ιστοσελίδες και τα κανάλια διανομής τους. Αυτό δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες επέκτασης των πωλήσεών τους και διευρύνει τις επιλογές των επιβατών. Παράλληλα, θα ενισχύσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα, συνδέοντας τοπικές αγορές όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Ρόδο με διεθνείς προορισμούς, βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα και συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Εκπαίδευση πιλότων και υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών

Η AEGEAN και η Volotea θα εξετάσουν τη δυνατότητα συνεργασίας για τη συντήρηση του στόλου της Volotea στο Κέντρο Συντήρησης Πτητικών Μέσων της AEGEAN και την εκπαίδευση των πιλότων της στο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων της AEGEAN σε συνεργασία με την CAE, την κορυφαία εταιρεία στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης.

Η AEGEAN θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας, ακόμα και μετά τη δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου, με τη διαχείριση της Volotea να παραμένει στον ιδρυτή της, Carlos Muñoz. Η επένδυση αυτή ακολουθεί τη στρατηγική της AEGEAN για προσεκτικά και λελογισμένα βήματα συνεργασίας.

Η Volotea, με στόλο 44 αεροσκαφών Airbus A319 και A320, εξυπηρετεί 110 αεροδρόμια και έχει έδρες σε 21 ευρωπαϊκές πόλεις. Επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών CO2 και υλοποιεί περισσότερες από 50 πρωτοβουλίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Με περίπου 2.100 εργαζόμενους, συμβάλλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών που εξυπηρετεί και έχει διακριθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως ο τίτλος «Καλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη» από τη Skytrax.