Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, της τάξης των 50 εκατ. ευρώ βάσει πρόχειρων εκτιμήσεων, αλλά κι ένα υπερθέαμα ψηφιακών «πυροτεχνημάτων» σχηματισμένων από 500 drones, ετοιμάζεται να κομίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης η 88η Διεθνής Έκθεση (ΔΕΘ), η οποία έχει ως τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και εγκαινιάζεται το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Τα παραπάνω γνωστοποίησαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Tάσος Τζήκας κι ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την 88η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου, με περισσότερους από 1300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες και καλύπτοντας όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου (32.000 τμ).
Αυξημένες είναι και οι επίσημες κρατικές συμμετοχές (25 έναντι 18 πέρυσι), ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.
Ως τη «μεγάλη ατραξιόν» της 88ης ΔΕΘ και το πιο ενδιαφέρον περίπτερο, χαρακτήρισε αυτό της γερμανικής συμμετοχής ο κ.Τζήκας, ενώ σχολιάζοντας την κριτική όσων χαρακτηρίζουν τη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου ως «πανηγύρι», επισήμανε ότι από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, ενισχύθηκε η διεθνής διπλωματία της πόλης και της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, πως μετά την αμερικανική συμμετοχή, που συγκέντρωσε πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, η Θεσσαλονίκη προσήλκυσε πολύ σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ. «Δεν λέω ότι ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να έρθουν οι επενδύσεις αυτές» επισήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι σίγουρα ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ βοηθά να έρθουν στην πόλη επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. O κ.Τζήκας πρόσθεσε πως αποτελεί τιμή για την Ελλάδα το επίπεδο της πολιτικής εκπροσώπησης της Γερμανίας -πέραν του αντικαγκελαρίου Χάμπεκ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί επίσης μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ.
«Η Θεσσαλονίκη έχει “τιγκάρει” και δεν υπάρχει πια ελεύθερο δωμάτιο ούτε γύρω-γύρω από την πόλη» επισήμανε ο κ.Ποζρικίδης, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή της Γερμανίας αριθμεί 135 επιχειρήσεις, οργανισμούς, ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, ενώ η γερμανική αποστολή θα είναι ιδιαίτερα πολυπληθής, με 400 άτομα, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και εταιρειών. Το περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας θα καλύψει 6000 τετραγωνικά μέτρα, με μια εντυπωσιακή κατασκευή, η οποία -κατά τον κ.Ποζρικίδη- ουδεμία σχέση έχει με τον τυπικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των εκθεσιακών χώρων.
O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE αναφέρθηκε ακόμα στο ιδιαίτερο θέαμα που θα φωτίσει φέτος για πρώτη φορά τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο σόου φωτισμένων drones, που έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Τα ψηφιακά αυτά «πυροτεχνήματα», που θα «εκτοξευτούν» σε τρία 15λεπτα σόου από 500 drones στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 7/9, της Κυριακής 8/9 και της Κυριακής 15/9, τα σχεδιάζει μια από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους παγκοσμίως, η Grizzly Entertainment. Μάλιστα, τα drones που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ήταν τα ίδια που δημιούργησαν το γοητευτικό θέαμα των εορτασμών της 4ης Ιουλίου στο Λος Άντζελες.
Η μεγαλύτερη εκθεσιακή συμμετοχή της Γερμανίας στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια
Την ισχυρή επενδυτική παρουσία της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για τη χώρα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ. Όπως είπε, οι Γερμανοί επενδυτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να επενδύσουν στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οδηγήσουμε σε νέο επίπεδο τις διμερείς σχέσεις μας στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την επιστήμη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής έχουν προγραμματιστεί περίπου 150 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, με έμφαση σε θέματα τεχνολογίας, εκπαίδευσης, προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, νεοφυών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Πρόκειται, σημείωσε, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας σε έκθεση στο εξωτερικό εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα (25 χρόνια), στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν ο οικονομικός δυναμισμός, η καινοτόμος δύναμη και τα επιστημονικά επιτεύγματα της Γερμανίας. Αναφερόμενος στη γερμανική πολιτική παρουσία στην έκθεση, ο κ.Κιντλ υπενθύμισε ότι πέραν των κυρίων Χάμπεκ και Έζντεμίρ, στην πόλη θα βρεθούν ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Ομοσπονδιακώ Υπουργώ Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών, Όλιβερ Λούκσιτς κι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ζέρεν Μπάρτολ. Οι εκθεσιακοί χώροι του γερμανικού περιπτέρου σχεδιάστηκαν με έμφαση στη βιωσιμότητα από το αρχιτεκτονικό γραφείο gtp2 architekten και περιλαμβάνουν μεταξυ άλλων μια σκηνή για συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, αίθουσα συνεδριάσεων για εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ένα γερμανικό «σαλόνι» για τις συναντήσεις των επιχειρήσεων.
Πόλη-«στρατηγείο»
Στον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πόλης-«στρατηγείου» με μοναδικά γεωγραφικά και άλλα πλεονεκτήματα για τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, αλλά και στην πολύ μεγάλη και διαχρονική σημασία της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου ως συνώνυμης των εμπορικών συνεργασιών, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Έκανε μνεία στη φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποτελούν «μηχανή» για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Την εκτίμηση ότι η διοργάνωση της 88ης ΔΕΘ θα ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πολιτών, σε μια περίοδο που «ο κόσμος δεν θέλει πια καθόλου τα συνθήματα και ζητά να γίνεται δουλειά» διατύπωσε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ενώ πρόσθεσε πως η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ «είναι πιο κοντά παρά ποτέ». Υπενθύμισε δε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εισφέρει περίπου 30 εκατ.ευρώ για το πρασίνισμα του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ.
Τη βεβαιότητα ότι όταν η τρέχουσα ΔΕΘ ολοκληρωθεί «όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα» εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ενώ αναφερόμενος στην ιστορική παρακαταθήκη της πόλης σημείωσε ότι χρειάζεται να «την προστατεύσουμε, να τη δούμε με προοπτική για το μέλλον και με νέα ποιοτικά δεδομένα και να την ενισχύσουμε για την επόμενη ημέρα της».
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 3000 άτομα εργάζονται στον εκθεσιακό χώρο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της 88ης ΔΕΘ θα βρίσκονται εδώ καθημερινά περίπου 5000 εργαζόμενοι», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo AE, Aλέξης Τσαξιρλής, συμπληρώνοντας ότι δημιουργείται «μια φωτεινή πόλη μέσα στη μεγαλούπολη». Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Μόνικα Φρανκ.
Ένα κυνήγι θησαυρού κι ένα νοερό ταξίδι στις δεκαετίες του ’20 και του ’50
Στο μεταξύ, περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα δώρα θα προσφέρει το «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» στο οποίο καλεί τους επισκέπτες της η 88η ΔΕΘ. Καθημερινά περισσότερα από 100 μαγνητάκια, με το λογότυπο της ΔΕΘ-HELEXPO και το σύμβολό της, τον πύργο του ΟΤΕ, θα βρίσκονται κρυμμένα σε όλους τους χώρους της ΔΕΘ (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Όσοι βρίσκουν τα μαγνητάκια του κρυμμένου θησαυρού, σκανάρουν το QR code και βλέπουν άμεσα τι κέρδισαν. Όλα τα μαγνητάκια κερδίζουν μικρά ή μεγάλα δώρα. Το «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» θα προσφέρει στους νικητές του μεταξύ άλλων, δωροεπιταγές για πολυκαταστήματα, διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα σε εστιατόρια, έπιπλα και είδη σπιτιού.
Στο δε περίπτερο 12 θα αναπτύσσεται το «Digital Legacy HELEXPO», δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά στη Θεσσαλονίκη των δεκαετιών του 1920 και του 1950, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.
Παράλληλα πραγματοποιείται το αφιέρωμα της «Akademia», που στόχος είναι να γίνει φέτος σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πόλος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Στη φετινή ΔΕΘ η Akademia, που φιλοξενείται στο περίπτερο 17, διευρύνθηκε σημαντικά και περιλαμβάνει τη συμμετοχή συνολικά 74 εκθετών, μεταξύ των οποίων 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από Ελλάδα και Κύπρο, επτά φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου με τους εποπτευόμενους φορείς, εταιρίες τεχνολογίας, Start Ups, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το ENTERPRISE GREECE, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς και το Growthfund με συμμετοχή 12 εταιρειών.
Στο αφιέρωμα στην ενέργεια, μαζί με τη δόμηση και την ανακύκλωση, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τμ, σε υπαίθριους (Β7,Β8,Β10) και εσωτερικούς χώρους (περ10 και 9), με περισσότερες από 60 συμμετοχές.
Για το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ
Αναφερόμενος στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ο κ.Τζήκας χαρακτήρισε ως ευτυχή συγκυρία ότι η φετινή διοργάνωση του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται σε περίοδο εξελίξεων για το πρότζεκτ, το οποίο πλέον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Υπενθύμισε ότι το 60% της έκτασης του οικοπέδου -περίπου 100 στρέμματα- θα είναι πάρκο (εμβαδόν που αυξάνεται στα 110 στρέμματα με την προσθήκη του χώρου της Αγίας Φωτεινής) και ότι θα γίνουν 3000 έως 4000 δεντροφυτεύσεις, ενώ το σημερινό κτηριακό αποτύπωμα των περιπτέρων θα μειωθεί. Σημείωσε πως νέος κύκλος άνοιξε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για το έργο μεταξύ της ΔΕΘ-HELEXPO, του Growthfund και της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία επισημοποιεί την έναρξη των διαδικασιών για τη διενέργεια του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού Παραχώρησης. Επανέλαβε ότι το 2026 αναμένεται η έναρξη των εργασιών. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο κ.Αγγελούδης, υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος εξαρχής ήθελε «ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, χωρίς κιγκλιδώματα, έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο, που θα συνδέσει το νότιο μέρος του με το Γ´ Σώμα Στρατού ώστε να αξιοποιηθούν και οι εκεί εκτάσεις» και οι προτάσεις του έγιναν αποδεκτές.
Το εισιτήριο εισόδου στη φετινή ΔΕΘ είναι 8 ευρώ (ισχύουν ειδικές τιμές για παιδιά 4-10 ετών, τρίτεκνους και πολύτεκνους: https://www.thessalonikifair.gr/el/information), με το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν και το πρόγραμμα συναυλιών της διοργάνωσης (https://www.thessalonikifair.gr/el/music-events-live).