Ρεκόρ έσπασαν οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS τον Ιούλιο. Με 5,3 εκατομμύρια συναλλαγές συνολικής αξίας 610 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν αύξηση 148% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

Το διαπροσωπικό IRIS Ρ2Ρ μετρά πλέον 2,9 εκατ. χρήστες, οι οποίοι τον Ιούλιο πραγματοποίησαν περισσότερες από 4,5 εκατ. συναλλαγές αξίας 1,26 δισ. ευρώ. Το «επαγγελματικό» IRIS Ρ2Β έχει «γράψει» 255.469 συναλλαγές συνολικής αξίας 19,2 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ οι εγγραφές ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζονται εν όψει της διορίας που έχει τεθεί για τις 2 Σεπτεμβρίου 2024.  

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο IRIS Ρ2Β,  358.624 επαγγελματίες από σύνολο περίπου 800.000. Τέλος, 3,7 εκατ. συναλλαγές έχουν γίνει από τις αρχές του έτους στο IRIS Commerce που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με την συνολική αξία τους να φτάνει τα 1,75 δις. ευρώ.

Η προθεσμία που λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου 2024  για την εγγραφή στο IRIS αφορά 294.510 ελεύθερους επαγγελματίες (σε σύνολο περίπου 800.000) που δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με την υπηρεσία άμεσων πληρωμών. Στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με την διάταξη θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το IRIS εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα για καταναλωτές και επαγγελματίες και μέσω αυτού:

– Οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία, ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.

– Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Επίσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας.

Το ΙΒΑΝ που θα δηλώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο IRIS θα πρέπει να αφορά επαγγελματικό λογαριασμό που είναι δηλωμένος στο σχετικό Μητρώο της ΑΑΔΕ. Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS αφορά τους ιδιώτες πελάτες και όχι τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).