Έως και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών “Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων”, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=634.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων, η οποία λειτουργεί χωρίς έλεγχο, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και του κοινωνικού συνόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη γενική απαγόρευση της λειτουργίας τεχνικών παιχνιδιών, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το πρόστιμο είναι 31.536 ευρώ ημερησίως, ενώ, παράλληλα, ο παράνομος κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως. Η κυβέρνηση προσδοκά, μέσω της ρύθμισης, εκτός από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιχνιδιών. Έτσι, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, διασφαλίζονται και εισπράττονται και έσοδα για το κράτος. Ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση). Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προβλέπεται η είσπραξη εσόδων πάνω από 1 δισ. σε διάστημα 2- 3 ετών, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ, σε συνάρτηση με την είσπραξη εσόδων από το διαδικτυακό στοίχημα, τα οποία “οδεύουν” σε εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.
Όπως, επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, “το δεύτερο αυτό στάδιο διαβούλευσης έρχεται σε συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν τέθηκε καταρχήν το πλαίσιο διαλόγου για τη ρύθμιση της αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας. Τότε, κατατέθηκαν περισσότερες από 1.500 απόψεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έλαβε εγγράφως πολλές ακόμα προτάσεις φορέων και πολιτών. Ακολούθησε ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπου κατέθεσαν τις θέσεις τους. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, για να φτάσουμε τελικά σε ένα κείμενο διατάξεων. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία διαλόγου, προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη διαφάνεια στην αποτελεσματική ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τους φορείς να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους”.