Κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση του ρόλου του ευρωπαϊκού ταμείου, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal και του πρακτορείου reuters, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την αγορά από το ταμείο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από το ταμείο στις χώρες αυτές ώστε να ξαναγοράσουν το χρέος τους από τη δευτερογενή αγορά.

Αν και δεν υπάρχει απόφαση, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα, πρόκειται για μία θέση που έχει αρκετούς υποστηρικτές. Η επαναγορά των ομολόγων δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους τους, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, ενώ προτείνεται να γίνει με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία για τα ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών.

Το reuters αναφέρει ότι δεν είναι σαφές, αν η επαναγορά θα γίνει με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ή την ονομαστική αξία τους, ενώ σημειώνει ότι το ταμείο θα μπορούσε να προσφέρει μία τιμή λίγο υψηλότερη από αυτή της δευτερογενούς αγοράς, ώστε να ενθαρρύνει τους κατόχους ομολόγων να τα πουλήσουν.