Η Ελλάδα σχεδιάζει την αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010. Η τελευταία κίνηση θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα κάνει τόσο μεγάλο βαθούλωμα στην ελληνική δανειακή διευκόλυνση.

«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη ο πρωθυπουργός από την Αθήνα. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες».

Η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 στο 2,5% από προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.