Παρά τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις, η οικονομία της Ρωσίας ανθεί, με τη Δύση να μην απομονώνει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές διασυνοριακό-διατραπεζικό σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT.
Αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμία των δυτικών πολιτικών, αλλά στις παγκόσμιες καταστροφικές επιπτώσεις, καθώς τρίτα μέρη, που συνδιαλέγονται με τη Μόσχα, θα επιβαρύνονταν από τις συνέπειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας της ενέργειας, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί συναλλαγές κυρίως με την Ινδία και την Κίνα μετά την απομόνωση από την Ευρώπη, όπως γράφει το Business Insider.
Ο Alex Capri, ανώτερος λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, δήλωσε πως «θα υπήρχαν πολλές παράπλευρες απώλειες, που θα επηρέαζαν μη ρωσικές τράπεζες και άλλες στο διεθνές τραπεζικό σύστημα».
«Αν παραλύσει ολόκληρο το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, θα υπάρξουν και άλλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο, που θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος, επειδή χρηματοδοτούν το εμπόριο και άλλα εμπορεύματα», είπε χαρακτηριστικά.
Η «αχίλλειος πτέρνα» της ρωσικής οικονομίας
Το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας προετοιμαζόταν χρόνια για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η κυβέρνηση έλαβε αμέσως μέτρα για να αντιμετωπίσει τα πλήγματα της Δύσης, με το αποτέλεσμα να είναι θεαματικό.
Μάλιστα, η Δύση «υποκλίθηκε» στην αντοχή της ρωσικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να γράφονται έπαινοι για την κορυφαία ρωσίδα κεντρική τραπεζίτη, Ελβίρα Ναμπιούλινα, και τους αναλυτές να τονίζουν πως οι «χαρτογιακάδες» του Πούτιν κερδίζουν τον πόλεμο και όχι οι στρατηγοί του.
Εντούτοις, ο Richard Portes, καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, ανέφερε ότι η δυνατότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με νέες αγορές είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα εξάγει προϊόντα και κυρίως ενέργεια σε πιο χαμηλές τιμές, με τις αγορές να γίνονται σε νομίσματα που δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο, που κυριαρχεί, ή με το ευρώ.
Επίσης, είπε πως «η Ρωσία δεν συναλλάσσεται με την Ευρώπη, άρα οι ευκαιρίες, οι δυνατότητες για κερδοφόρο εμπόριο, είναι πολύ περιορισμένες. Οι εναλλακτικές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σωστά το εμπόριο με τη Δύση».
«Σε πέντε χρόνια θα δείτε μια πραγματικά καταστροφική επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας», πρόσθεσε στη συνέχεια, θεωρώντας ότι οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τις κυρώσεις θα μπορέσουν να λυγίσουν την οικονομία του Κρεμλίνου.