Πάνω από 200.000 ευρώ θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο τη διετία 2010-2011 στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας Fitch Ratings, ο οποίος, όπως αναφέρει η τότε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, «θα καλύπτει όλες τις δανειακές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε ευρώ καθώς και σε ξένα νομίσματα».

Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στη Fitch Ratings και την αμοιβή του νομικού συμβούλου και λοιπά έξοδα που έχουν σχέση με την ανάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλήρες κείμενο για την καταβολή αμοιβής στον οίκο Fitch (Αριθμ. 2/93772/0023) αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Εγκρίνουμε την καταβολή αμοιβής από το ελληνικό Δημόσιο στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας Fitch Ratings για το έτος 2010 ποσού εβδομήντα εννέα χιλιάδων πεντακοσίων λιρών Αγγλίας (GBP 79.500) και για το έτος 2011 ποσού ογδόντα δύο χιλιάδων λιρών Αγγλίας (GBP 82.000), πλέον λοιπών εξόδων μέχρι ποσού GBP 3.000, πληρωτέα στον οίκο Fitch Ratings, ο οποίος θα καλύπτει όλες τις δανειακές εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου σε ευρώ καθώς και σε ξένα νομίσματα. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει στη Fitch Ratings και την αμοιβή του νομικού συμβούλου και λοιπά έξοδα που έχουν σχέση με την ανάλυση της ελληνικής οικονομίας».

Συνολικά, το ελληνικό Δημόσιο επιφορτίζεται κάθε χρόνο με δαπάνες που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ για τις αμοιβές των διεθνών οίκων (Fitch, Moody’Αs και Standard & Poor’Αs) οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με πιο αυστηρούς κανόνες για το πώς θα αξιολογούν οι διεθνείς οίκοι το χρέος ενός κράτους.

Στις προτάσεις, τις οποίες έδωσαν για διαβούλευση οι Βρυξέλλες στα τέλη του 2010, περιλαμβάνεται η υποχρέωση των οίκων αξιολόγησης να ειδοποιούν τις χώρες αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση των αξιολογήσεών τους και να δίνουν δωρεάν στους επενδυτές την πλήρη έκθεση των αξιολογήσεων.

Επιπλέον, η Επιτροπή δίνει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Μετοχών σημαντικές εξουσίες, όπως π.χ. τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας για τους οίκους αξιολόγησης που δεν λειτουργούν με διαφάνεια, καθώς και τη δυνατότητα να προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τους οίκους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι κυρώσεις αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενός οίκου αξιολόγησης. Ωστόσο, την επιβολή κυρώσεων θα την αποφασίζει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.