Σκληρούς όρους ετοιμάζεται να βάλει η Γερμανία προκειμένου να πει το ΝΑΙ στο νέο πακέτο στήριξης της ευρωοικονομίας, υπό οποιαδήποτε μορφή και αν αποφασιστεί, καθώς το Βερολίνο θα κληθεί να συνεισφέρει τα περισσότερα κονδύλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η αποψινή συνεδρίαση του eurogroup, η γερμανική κυβέρνηση διέρρευσε ότι υποστηρίζει μια συνολική και μόνιμη λύση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στην ΕΕ, αλλά υπό «αυστηρές προϋποθέσεις».
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελαρία, με την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και μετά από διαβουλεύσεις με τον γγ του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Κάν και το πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, προωθεί την αύξηση των κονδυλίων του ταμείου EFSF από 440 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, έως και στα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ εάν κριθεί απαραίτητο.
«Σκοπός να περάσει το μήνυμα ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της και να αντέξει την ένταξη στο μηχανισμό και μεγάλων χωρών όπως η Ισπανία» αναφέρει αξιωματούχος που παρακολουθεί στις εξελίξεις.
Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά έγραψε το euro2day την Παρασκευή παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, απόψε στην συνεδρίαση του eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις αλλά μόνο διαβουλεύσεις.
Η Γερμανική πλευρά μάλιστα έβαλε ορίζοντα τον Μάρτιο καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στους όρους που ετοιμάζεται να προσκολλήσει στην απόφαση για την ευρώ-λύση
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να ζητήσει :
– Αυστηρή λιτότητα διαρκείας από όλες τις χώρες της ευρωζώνης ακόμα και αυτές που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Με την στήριξη της Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί η ετήσια δημοσιονομική αναπροσαρμογή από το 0,5% στο 1% του ΑΕΠ για τις χώρες που έχουν έλλειμμα λίγο πάνω από το όριο του 3%, ώστε να είναι ταχύτερη η επίτευξη του στόχου για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
– Για τις λεγόμενες «αμαρτωλές χώρες» όπως η Ελλάδα ζητεί δέσμευση για πιο σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και πιο αυστηρή εποπτεία ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητο και κάποια χώρα συνεχίζει να έχει προβλήματα με το δημόσιο χρέος της, η Γερμανία ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από το 2013, υπό το πρίσμα ότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρωσυστήματος (κάτι που διασφαλίζεται και από την συνθήκη της Λισαβόνας)
– Η Γερμανία ξαναβάζει στο τραπέζι την πρόταση για την δημιουργία άτυπου διευθυντηρίου (the Berlin Club) όπου μια μικρή ομάδα χωρών της ευρωζώνης που δημοσιονομικά είναι υγιείς, θα ελέγχουν όσες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο» και θα έχουν δικαίωμα να ζητάνε άμεσα μέτρα.
– Η Γερμανία ζητά επίσης, όσες χώρες ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης, να είναι υπόχρεες σε αυτόματες ποινές, χωρίς διαβούλευση και προηγούμενη έγκριση από τα συμβούλια. Το Βερολίνο, με αυτό τον τρόπο, θεωρεί ότι δεν θα μπουν στον πειρασμό να χαλαρώσουν δημοσιονομικά οι χώρες που θα επωφεληθούν από τον μηχανισμό και θα αποφευχθεί το πολιτικό παζάρι
– Στην Γερμανική πρόταση εμπεριέχεται και η ιδέα σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, στην φορολογία, αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό καθώς θεωρούνται οι κύριοι υπαίτιοι για την κρίση σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία. Το σχέδιο προβλέπει εναρμόνιση όλων των χωρών σε κοινή πολιτική γραμμή για τα πιο πάνω θέματα, η οποία δεν θα χαράσσεται μόνο από την Κομισιόν αλλά και από το λεγόμενο “Berlin Club”.
Όσο για την λύση του ευρωομολόγου, οι Γερμανοί, επισήμως τουλάχιστον, δεν φαίνεται να την προτιμούν και προσανατολίζονται στην αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του EFSF.
Άγνωστο παραμένει το πόσο θα συνεισφέρει το ΔΝΤ και με ποιους όρους, εάν το ποσό εκτοξευθεί στα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Πάντως το Βερολίνο συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι διφορούμενων δηλώσεων ούτως ώστε να πετύχει να περάσει – για ακόμα μια φορά – την ατζέντα που επιθυμεί.
Εάν περάσει η γερμανική ατζέντα, τότε αναμένεται η απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους, πέρα από αυτούς που υπαγορεύει το μνημόνιο.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες εναποθέτοντας πολλές ελπίδες στην «επιθετικότητα» του Ιρλανδού συναδέλφου του που θα ζητήσει μείωση του επιτοκίου δανεισμού στη σύμβαση που υπέγραψε με την ευρωζώνη και την ευθυγράμμιση του με αυτό του ΔΝΤ.
Εάν κάτι τέτοιο περάσει, τότε η Ελλάδα ελπίζει ότι «θα πάρει μπάλα» και το ελληνικό δάνειο. Όσο για την επιμήκυνση, παρά τα δημοσιεύματα, η απόφαση δεν αναμένεται σήμερα και διαβουλεύσεις αναμένεται να τραβήξουν έως και τον Μάρτιο.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών πάντως αναμένεται να δώσει έμφαση στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να περάσουν όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια μέχρι την άνοιξη και θα επαναλάβει την δέσμευση για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων του μνημονίου, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Πηγή: euro2day.gr