Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως υπάρχει ελπίδα για το μέλλον και για ανάπτυξη της χώρας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι η Ελλάδα έλαβε τις σωστές αποφάσεις και κάνει δύσκολες προσπάθειες, αλλά αναγκαίες.

Αυτή η προσπάθεια έχει νόημα για το μέλλον των παιδιών μας και βρίσκουν ανταπόκριση από τη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και αν χρειάζονται νέα μέτρα, ο κ. Μπαρνιέ τόνισε ότι δεν πιστεύει καθόλου κάτι τέτοιο και είπε πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα υπερασπιστούν το ευρώ μέσω και του μηχανισμού στήριξης.

Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα για να ξεπεράσει την κρίση -είπε ο κ. Μπαρνιέ- και αναφέρθηκε στον αγροτικό, τουριστικό και ναυτιλιακό τομέα, όπου η χώρα μας έχει σημαντική θέση σε αυτές τις μεγάλες αγορές.

Κανένας παίκτης και κανένα προϊόν δεν θα αποφύγουν την παρακολούθησή μας, ανέφερε ο επίτροπος και πρόσθεσε ότι, ενώ έχουν ενσωματωθεί οι οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών έχει περιοριστεί από το 2,5% στο 1,5%, ενώ σημαντικά έχουν μειωθεί και οι παραβιάσεις κοινοτικών οδηγιών).

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μπαρνιέ τόνισε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά στα ίδια κεφάλαιά τους και οι ίδιες θα αποφασίσουν για το αν και πότε θα συνεργαστούν για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. «Εγώ δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό», συμπλήρωσε ο κοινοτικός επίτροπος.

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο να ξεσηκωθούν οι πολίτες όπως στην Αλγερία και στην Τυνησία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε: «Η κοινωνική κατάσταση δεν έχει σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση. Δεν θα την κάνω αυτήν τη σύγκριση γιατί δεν είναι δίκαιη. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των κακών πολιτικών των κυβερνήσεών τους. Είναι φυσιολογικό να ζητάτε να μπει τάξη.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται για τις επόμενες γενιές. Στην Ευρώπη δεν είστε μόνοι για να βγείτε από τις δυσκολίες. Μέσω των εργαλείων όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχει αλληλεγγύη. Μέσα στον σημερινό ασταθή και εύθραυστο κόσμο πρέπει να υπάρχει ενότητα».