Τα προγράμματα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων βρίσκονται υπό επεξεργασία και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναμένεται να βγάλει τις προκηρύξεις μέσα στον Φεβρουάριο.
Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» περιλαμβάνει τρεις υποδράσεις:
- «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα»
- «Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού»
- «Αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για βιομηχανίες».
Οι επιδοτήσεις και για τα τρία προγράμματα φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ και προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο κονδύλι αποτελεί το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης το οποίο ξεκίνησε με τα «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, συνεχίστηκε με το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια («ΗΛΕΚΤΡΑ»).
Οδηγός και budget
Ο οδηγός και η ΚΥΑ του προγράμματος έχουν δημοσιευθεί εδώ και καιρό και τώρα γίνεται ο τελικός σχεδιασμός των λειτουργιών του συστήματος προκειμένου να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις αιτήσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα», το οποίο αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά, ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
- 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του Τουρισμού
- 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.
Σε ποιους απευθύνεται
- Σε πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ
- Σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ
- Σε μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Ύψος ενισχύσεων
- Έως 100 χιλ. ευρώ συνολικό ύψος επένδυσης για εμπόριο και υπηρεσίες
- 50 χιλ. ευρώ έως 500 χιλ. ευρώ συνολικό ύψος επένδυσης για τουρισμό.
Ποιες δαπάνες καλύπτονται
- Θερμοπρόσοψη και μόνωση οροφής
- Συστήματα σκίασης
- Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού (αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους τύπου Led, συστήματα ελέγχου φωτισμού κ.λπ.)
- Αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας
- Συστήματα ψύξης – κλιματισμού
- Αντικατάσταση ανεμιστήρων με νέους τεχνολογίας Inverter
- Συστήματα αντιστάθμισης
- Ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης
- Συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών
- Εγκατάσταση έξυπνων ενεργειακών συστημάτων.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά
Δικαίωμα επιδότησης θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, καθαριστήρια, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).
Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή
Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί είναι το «Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού» για επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ.
- 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτική συμμετοχή.
Θα λειτουργήσει κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που έτρεξε για τους ιδιώτες και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 30% έως 50%.
Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης
Το τρίτο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, «Αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για βιομηχανίες», έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και η δράση θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος.
Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.
Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.