Η Ελλάδα όχι απλώς εξέρχεται από την οικονομική κρίση που την ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά καθίσταται πλέον και ενεργειακός κόμβος για ολόκληρη στην νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.
«Μόλις πριν από 10 χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν σε μια οικονομική άβυσσο, υπομένοντας τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε ποτέ μια δυτική χώρα εν καιρώ ειρήνης. Σήμερα, όμως αναδύεται από αυτή τη σκοτεινή δεκαετία για να γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με περισσότερους από 20 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, ο τουρισμός ανθεί και χάρη στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αρχίζει να φαίνεται εξίσου ελκυστική για τους θεσμικούς επενδυτές. Κατά τη διάρκεια των ταραγμένων ετών της κρίσης χρέους, λίγοι αναγνώρισαν τις δυνατότητες της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενός ευρωπαϊκού σημείου εισόδου που βρίσκεται κοντά στις εξόδους τόσο της διώρυγας του Σουέζ όσο και του Βοσπόρου» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Σημειώνει πως η χώρα μας κατέχει σημαντική θέση στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και πως κατά την έξοδο από την κρίση (2016 – 2022), τα διυλιστήρια Motor Oil Group και Hellenic Energy συνεισέφεραν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων προς το ελληνικό κράτος. «Ο ελληνικός τομέας διύλισης έχει αποδειχθεί έντονα ανταγωνιστικός, εξάγοντας τα προϊόντα του σε όλο τον κόσμο. Η διύλιση αντιπροσωπεύει το 25 έως 35% ων ελληνικών εξαγωγών για σχεδόν μια εικοσαετία, ενώ στον κλάδο απασχολούνται σχεδόν 7.000 εξειδικευμένοι υπάλληλοι. Είναι μια από τις λίγες βιομηχανίες που δεν χρειάστηκε ποτέ κάποιο πρόγραμμα διάσωσης. Αντίθετα, τα έσοδά της στήριζαν τους Έλληνες φορολογούμενους με πληρωμές φόρων και εθελοντικές εισφορές» αναφέρει ο συντάκτης.
Προσθέτει δε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, τα διυλιστήριά μας, έχουν επενδύσει περισσότερα από 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι ο κλάδος συμβάλλει καταλυτικά στην ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθιστώντας τη χώρα παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή βιώσιμης ενέργειας.
«Τα ελληνικά διυλιστήρια ελέγχουν περίπου το 20% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών της χώρας και έχουν φιλόδοξα σχέδια να επενδύσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ενεργειακής μετάβασης έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων έργων παραγωγής καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υδρογόνου, διασφαλίζοντας τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κέντρο για το μέλλον» γράφουν οι Times.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσιευμένη έκθεση για την Παγκόσμια Προοπτική Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2045 σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω των αναδυόμενων οικονομιών, πολλές από τις οποίες ήδη εισάγουν καύσιμα και προϊόντα από την Ελλάδα. Το άρθρο, δε, καταλήγει αναφέροντας πως η οικονομία της χώρας μας στηρίχθηκε από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και είναι καιρός να λάμψει ακόμη περισσότερο στο εν λόγω επίπεδο.