Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με εμπορικές τράπεζες για επιμήκυνση της αποπληρωμής των εκκρεμών ομολόγων της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο σχετικά δημοσιεύματα.

Αναφορικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύπτει ολόκληρο το ποσόν, όχι μόνο το μέρος που δεν έχει καταβληθεί ακόμη αλλά και αυτό που έχει καταβληθεί. Η Κομισιόν είναι θετική σε αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση του Eurogroup».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του ελλείμματος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την τέταρτη δόση του δανείου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε επίσης σίγουρος ότι η Ε.Ε. θα συμφωνήσει στο άμεσο μέλλον για το θέμα του ευρωομολόγου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στον προγραμματισμό της για επιστροφή στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, καθώς και για τα ομόλογα «διασποράς», ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για αγορά ελληνικών τίτλων, αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι δημοσιεύσιμο ούτε το ποσόν των αγορών, ούτε η χρονική στιγμή της κίνησης αυτής.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός επισημαίνει το στόχο για έσοδα 1 δισ. το 2011 και επιπλέον 6 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013.

Παράλληλα και με στόχο την δημιουργία του νέου ενιαίου μισθολογίου και τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους, αλλά και την ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, προχώρησαν την τελευταία μέρα του 2010 στην δημιουργία σχετικής ομάδας εργασίας.

Το έργο που αναλαμβάνει η εν λόγω ομάδα εργασίας κινείται στα πλαίσια των όσων ορίζονται στο Μνημόνιο. Έτσι, θα πρέπει να μελετήσει και να καταρτίσει αναλυτική έκθεση επί του ισχύοντος μισθολογίου στο Δημόσιο Τομέα, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης σε αυτόν και το σχεδιασμό ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση των τομέων προτεραιότητας.

Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει και την βάση για το επόμενο στάδιο, που είναι η δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Η ομάδα εργασίας θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους δυο συναρμόδιους υπουργούς, ενώ θα εποπτεύει και θα συνεργάζεται με τους εξωτερικούς συμβούλους, που θα αναλάβουν να καταρτίσουν παρόμοιες εκθέσεις.