Αν οι παρούσες προβλέψεις για την εξέλιξη των κλιματικών συνθηκών επαληθευθούν, το μέλλον των δασών στις νοτιοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ είναι δυσοίωνο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό the Proceedings of the National Academy of Sciences τα δάση στις εν λόγω περιοχές παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες –ειδικά κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι-, περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Προηγούμενες έρευνες συνέδεαν τις υψηλές θερμοκρασίες με αυξημένους κινδύνους πυρκαγιών, αλλά και επιθέσεις από κανθάρους φλοιών που καταστρέφουν τα δέντρα.

Ειδικότερα, το 18% των δασικών εκτάσεων στις νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ καταστράφηκε από τις παραπάνω αιτίες την τελευταία εικοσαετία, ανεξαρτήτως του επιπέδου των βροχοπτώσεων. Όπως δήλωναν οι επικεφαλής της έρευνας, οι ραγδαίες αλλαγές στη χλωρίδα της περιοχής θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα, από τον κίνδυνο πλημμυρών και την προμήθεια ξυλείας ως τη βιοποικιλότητα και τη φυσική αναπαραγωγή.

Η δενδροκλιματική έρευνα βασίστηκε στο συνδυασμό των ηλικιών των δέντρων τις περιοχής με στοιχεία για τις κλιματικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν.

Πηγή: econews.gr