Σημαντικό βήμα για την επιδίωξη της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αποτελεί η πρόσφατη κύρωση από την Ελλάδα της παγκόσμιας Σύμβασης του ΟΗΕ για τα υδατορεύματα (UN Watercourses Convention). Η κύρωση από πλευράς της χώρας μας δίνει νέα ώθηση στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των συγκρούσεων και την προώθηση της κοινής διαχείρισης ποταμών και λιμνών που σχηματίζουν ή διασχίζουν διεθνή σύνορα.
«Το νερό είναι ένα αγαθό που πολύ συχνά διαπερνά τα σύνορα και δημιουργεί υποχρεώσεις αλλά και ευκαιρίες για την ανάπτυξη γόνιμων συνεργασιών μεταξύ των λαών. Η προώθηση των διακρατικών συνεργασιών στα θέματα νερού αποτελεί σταθερό προσανατολισμό της χώρας μας, στην οποία περίπου το 25% των επιφανειακών νερών προεκτείνεται σε ή προέρχεται από γειτονικές χώρες. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα υδατορεύματα μαζί με την Οδηγία-πλαίσιο για τα Νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν το απαραίτητο υπόβαθρο και αποτελούν σημείο αναφοράς για την προώθηση των επιμέρους διακρατικών συμφωνιών, που με πρωτοβουλία της Ελλάδας έχουν συναφθεί με την Αλβανία και την πΓΔΜ (Πρέσπες), την Τουρκία (Έβρος) και τη Βουλγαρία (Νέστος, Στρυμώνας, Άρδας, Έβρος)», δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Η συγκεκριμένη Σύμβαση εγκρίθηκε πριν από 13 χρόνια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός (35) των χωρών που την έχουν κυρώσει παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες. Καθώς η Γαλλία έχει εκφράσει την πρόθεσή της για κύρωση της Σύμβασης, αναμένεται ότι μετά την επικύρωση και από την Ελλάδα, θα προχωρήσει σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργή προώθησή της εντός και εκτός Ευρώπης. Άλλες χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση πρόσφατα είναι η Νιγηρία, τον Σεπτέμβριο, η Γουινέα-Μπισάο, τον Μάιο ενώ στις επόμενες μέρες αναμένεται στον κατάλογο των χωρών να προστεθεί και η Μπουρκίνα Φάσο.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Κωνσταντιανό, Εκτελεστικό Γραμματέα του GWP στη Μεσόγειο, η πρωτοβουλία της Ελλάδας θα πρέπει να ενθαρρύνει άλλες ευρωπαϊκές, αλλά και τις γειτονικές χώρες να προσχωρήσουν στη Σύμβαση για τα υδατορεύματα. Από την πλευρά του, ο Δρ. Φάντι Κομέρ, Πρόεδρος του Μεσογειακού Δικτύου Οργανισμών Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής (MENBO), τονίζει ότι η κύρωσή της από την Ελλάδα είναι ένα πολύ αξιόλογο βήμα και καταλήγει: «Αναμένουμε την άμεση θέση σε ισχύ της Σύμβασης, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την ειρήνη και τις βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών χωρών που μοιράζονται λεκάνες απορροής ποταμών».
«Η κύρωση της Σύμβασης, όπως και άλλες πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προώθηση διακρατικών συνεργασιών σε θέματα διαχείρισης των υδάτων είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτη και ενθαρρυντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα δείξει την ίδια συνέπεια κατά την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής υδάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Η ευρεία αποδοχή και στήριξη της Σύμβασης ενθαρρύνεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα υδατορεύματα, με επικεφαλής τις οργανώσεις WWF, Green Cross, Global Water Partnership (Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό), IHP-HELP Center for Water Law, Policy and Science (υπό την αιγίδα της UNESCO), και πολλούς άλλους εταίρους.
πηγή: wwf