Οι μαθητές του 20ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου συγκέντρωσαν για ανακύκλωση σχεδόν τρεις τόνους μπαταριών, κατακτώντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της ΑΦΗΣ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 σχολεία της χώρας, γεμίζοντας τους ειδικούς κάδους με χρησιμοποιημένες μπαταρίες.
«Το σχολείο συμμετέχει τα τελευταία χρόνια ενεργά σε δράσεις ανακύκλωσης. Τα παιδιά συλλέγουν καπάκια, ανακυκλώνουν το τηγανέλαιο και τα χαρτιά, επομένως υπάρχει στη φιλοσοφία και την κουλτούρα τους η ανακύκλωση», είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του 20ου δημοτικού Ευόσμου Αριστείδης Πατεράκης. Για τον ίδιο, όπως και για τους άλλους δασκάλους και γονείς, ήταν ευχάριστη έκπληξη ο τελικός αριθμός των μπαταριών που συγκεντρώθηκαν.
«Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και από τότε μέχρι και τη λήξη του, ύστερα από επτά μήνες, η ανταπόκριση και ο ζήλος των παιδιών ήταν τεράστιος. Γεμίσαμε και αδειάσαμε 22 φορές τους κάδους ανακύκλωσης στο σχολείο μας και στο σύνολο συγκεντρώθηκαν 3310 κιλά, σχεδόν το βάρος των 120 παιδιών, από τα πρωτάκια μέχρι και τα παιδιά που είναι έτοιμα για την αποφοίτηση», σημειώνει ο κ. Πατεράκης.
Στον… αγώνα φίλοι και συγγενείς
Οι δάσκαλοι αναρωτήθηκαν πώς γίνεται να έχουν 120 οικογένειες τόσες πολλές μπαταρίες στο σπίτι τους, μιας και με μαθηματικούς υπολογισμούς η εξίσωση για το τελικό νούμερο δεν βγαίνει με ευκολία, αλλά η απάντηση ήταν πως τα παιδιά όχι μόνο τις έφεραν από το σπίτι τους αλλά κινητοποίησαν φίλους και συγγενείς, στέλνοντας τόσο το δυνατό μήνυμα της ανακύκλωσης όσο και της φροντίδας του περιβάλλοντος στο κοντινό τους περιβάλλον.
Σημαντική ήταν η συμβολή του προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Θεολόγου Χριστοφορίδη, που ήταν -όπως λένε οι εκπαιδευτικοί- ένα από τα γρανάζια της επιτυχίας και χάρη στην καθοδήγηση και την επιμονή του, συντελέστηκε η πετυχημένη επιχείρηση συγκέντρωσης μπαταριών, που τελικά ήταν περισσότερες ακόμη και από αυτές στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών.
Όσο για το βραβείο των παιδιών, εκτός από την ηθική ικανοποίηση και τη μεγάλη χαρά που πήραν με την πανελλαδική πρωτιά, θα έχουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς και μια καινούρια αυλή, η οποία θα στρωθεί με ογδόντα τετραγωνικά μέτρα μαλακά πλακάκια rubber floor.
Οι μαθητές που έσπασαν το ρεκόρ της ανακύκλωσης μπαταρίας θα παραλάβουν όλοι τους και μπλουζάκια «πρώτης θέσης ενθάρρυνσης ανακύκλωσης».