Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα πραγματικό ή ένα ψεύτικο δέντρο. Για το πραγματικό απαιτείται ένα σεβαστό ποσό για την αγορά ενώ από την επένδυση δε θα μείνει τίποτα όταν οι πράσινες βελόνες θα αρχίσουν να ξεραίνονται και να πέφτουν. Η απόφαση γίνεται ίσως πιο εύκολη αν συνεκτιμηθεί ότι τα ψεύτικα δέντρα γίνονται από χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και το PVC.

Σύμφωνα με ένα άρθρο για About.com, το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή βινύλιο) είναι ένα πλαστικό βασισμένο στο πετρέλαιο, που δεν είναι μόνο κακό για το περιβάλλον, αλλά και για τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του δημιουργεί αρκετές γνωστές καρκινογόνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, διχλωριούχου αιθυλενίου και χλωριούχου βινυλίου.

Στις ξένες χώρες όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα δέντρα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την προστασία από αυτές τις χημικές ουσίες. Ο μόλυβδος είναι επίσης καρκινογόνος και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά. Σύμφωνα με το άρθρο, περίπου 85% των απομιμήσεων δέντρων στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ψεύτικων δέντρων είναι ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν το επόμενο έτος. Όμως υπάρχει τρόπος επαναχρησιμοποίησης και του πραγματικού δέντρου, εάν αγοραστεί με τις ρίζες και …φυτευτεί. Αντίθετα το PVC και ο μόλυβδος δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά.
πηγή: greenbusiness