Σαύρες, κούγκαρ, άλκες, αρκούδες θα αποκτήσουν σύντομα τη δική τους… πεζογέφυρα! Απειλούμενα ζώα σαν και τα παραπάνω, θα μπορούν να κινούνται πάνω από έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους στην Πολιτεία Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να μπορούν να περνούν στην απέναντι πλευρά με ασφάλεια, τόσο για τα ίδια όσο και για τους οδηγούς.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μεταφορών της Πολιτείας, ο «πράσινος διάδρομος» των ζώων θα περνά πάνω από τον Διαπολιτειακό 90, έναν σημαντικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την περιοχή του Σιάτλ με την ανατολική Ουάσιγκτον. Θα είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Πολιτεία αυτή, καθώς θα έχει μήκος 45 μέτρα και θα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σιάτλ, κοντά στη Διάβαση Σνοκουόλμι. Οι αρχές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει ώστε τα διερχόμενα αυτοκίνητα να μην παρασύρουν τόσο πολλά ζώα.
Πρόσφατα κατασκευάστηκαν τρεις υπόγειοι πράσινοι διάδρομοι κάτω από τον αυτοκινητόδρομο. Οι σήραγγες αυτές χρησιμοποιούνται ήδη με μεγάλη επιτυχία από μικρότερα είδη όπως από κογιότ, πάπιες και ενυδρίδες, ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος Τζεν Ουότκινς.
«Ακόμη και προτού ολοκληρωθεί το έργο, στέφθηκε από επιτυχία. Και αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο, συμβαίνει συχνά», είπε αναφερόμενη στη χρήση των διαβάσεων αυτών από τα ζώα.
Η νέα πράσινη γέφυρα, που θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα είναι η μία από τις δύο που θα περνούν πάνω από τον διαπολιτειακό. Το κόστος ανακατασκευής του αυτοκινητόδρομου θα ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και μεταξύ άλλων προβλέπεται η διαπλάτυνσή του, από τέσσερις λωρίδες στις έξι. Περίπου 27.000 αυτοκίνητα και φορτηγά χρησιμοποιούν καθημερινά αυτό το τμήμα του Διαπολιτειακού 90.
Μεγάλα ζώα, όπως μαύρες αρκούδες και άλκες, αλλά και μικρότερα είδη όπως σαλαμάνδρες, ελπίζεται ότι θα χρησιμοποιούν τη “γέφυρα” για να περνούν στην απέναντι πλευρά του δάσους όταν αναζητούν τροφή ή ψάχνουν για ταίρι. Η Ουάτκινς ευελπιστεί ότι ο πράσινος διάδρομος θα γίνει πολύ δημοφιλής καθώς τα ενήλικα ζώα θα εκπαιδεύουν τα μικρά τους στη χρήση του.
Η γέφυρα αυτή θα είναι η δεύτερη του είδους στην Πολιτεία Ουάσιγκτον, καθώς μια μικρότερη υπάρχει ήδη στο Σιάτλ. Πράσινοι διάδρομοι έχουν κατασκευαστεί επίσης στο Κολοράντο και τη Μοντάνα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Ολλανδία.