Στο απομακρυσμένο Braeriach στο Cairngorms της Σκωτίας η «Σφίγγα» έχει λιώσει μόλις 7 φορές τα τελευταία 300 χρόνια. Αυτό που είναι ιστορικά το μακροχρόνιο κομμάτι χιονιού στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαφανίστηκε για 8η φορά καταγράφοντας το 3ο λιώσιμο από το 2017

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αν γυρνάμε απλά το βλέμμα μας από την άλλη πλευρά όταν θα αποφασίσουμε να γυρίσουμε εν τέλει το κεφάλι μας θα είμαστε νεκροί στον ίδιο μας τον πλανήτη.

Σύμφωνα με αρχεία το επίθεμα χιονιού που έχει ονομαστεί η «Σφίγγα» είχε προηγουμένως λιώσει πλήρως το 1933, το 1959, το 1996, το 2003, το 2006, το 2017 και το 2018.

Πριν από το 1933, πιστεύεται ότι είχε λιώσει τελείως για τελευταία φορά το 1700.

Το κομμάτι πάγου είχε μικρύνει σε μέγεθος χαρτιού Α4

Η Σφίγγα είχε συρρικνωθεί στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 τις τελευταίες εβδομάδες προτού τελικά εξαφανιστεί. Ο Κάμερον, μελετά τα επιθέματα χιονιού στη Σκωτία για 25 χρόνια και είναι συγγραφέας του βιβλίου The Vanishing Ice, το οποίο περιγράφει ως «μοιρολόι» για το χιόνι και τον πάγο που παραμονεύει ψηλά στους λόφους της Σκωτίας.

Lochnagar Σκωτία

Από τη δεκαετία του 1840 ο Ορειβατικός Όμιλος Σκωτίας άρχισε να σημειώνει τις τύχες του μπαλώματος και πιο πρόσφατα επιστήμονες και οικολόγοι έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες. Ο κ. Κάμερον είπε στο BBC Σκωτίας ότι ιστορικά η Σφίγγα ήταν το «πιο ανθεκτικό» χιόνι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά είπε: «Αυτό αμφισβητείται πλέον γιατί εξαφανίζεται πιο συχνά. Αυτό που βλέπουμε από την έρευνα είναι όλο και λιγότερα κομμάτια χιονιού. Πλέον το χειμώνα πέφτει λιγότερο χιόνι πέφτει από ό,τι τη δεκαετία του 1980 και ακόμη και τη δεκαετία του 1990».

Lochnagar Σκωτία