Ο Δίας μόλις δέχτηκε άλλο ένα διαπλανητικό χτύπημα. Και την τύχη για την καταγραφή του είχαν ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ιαπωνία. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο 11ος κομήτης ή αστεροειδής που χτυπά τον διαστημικό γίγαντα από τότε που τα κομμάτια του κομήτη Shoemaker-Levy 9 χτύπησαν τον πλανήτη το 1994.
Κάτι περισσότερο από ένα μήνα αφού πέντε ερασιτέχνες αστρονόμοι κατέγραψαν ανεξάρτητα μια παρόμοια λάμψη, μια ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Κο Αριμάτσου του Πανεπιστημίου του Κιότο, κατέγραψαν αυτήν την πιο πρόσφατη φωτοβολίδα στις κορυφές του Δία την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.
Η λάμψη της έκρηξης κράτησε 4 δευτερόλεπτα
Ο Arimatsu και η ομάδα χρησιμοποίησαν ένα σύστημα παρακολούθησης που ονομάζεται PONCOTS ως μέρος του έργου Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey (OASES) για να κάνουν την ανακάλυψή τους.
Το γεγονός καταγράφηκε στη βόρεια τροπική ζώνη του Δία κοντά στο νότιο άκρο της βόρειας εύκρατης ζώνης σε γεωγραφικό πλάτος +20° βόρεια και γεωγραφικό μήκος 201°.
Από το βίντεο, η έκρηξη διήρκεσε περίπου 4 δευτερόλεπτα. Γίνεται γρήγορα ορατό, διατηρεί ένα σταθερό φως για περίπου 2 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξαφανίζεται γρήγορα.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Europlanet, κατά μέσο όρο 6½ αντικείμενα 10 μέτρων και μεγαλύτερα (δηλαδή αρκετά μεγάλα για να καταγράφουν ερασιτέχνες) χτυπούσαν τον Δία κάθε χρόνο. Με τη βοήθεια λογισμικού παροδικής ειδοποίησης όπως το DeTeCt, έχουμε δει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των επιπτώσεων τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι όσο περισσότερο κοιτάμε, τόσο περισσότερα βλέπουμε.