Τα ηφαίστεια που «κρύβονται» κάτω από τους ωκεανούς της Γης μπορεί να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην κλιματική αλλαγή, απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι τώρα.
Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα υποβρύχια ηφαίστεια –τα οποία οι επιστήμονες πίστευαν ότι ‘έσταζαν’ λάβα με σχετικά σταθερό ρυθμό- στην πραγματικότητα βγάζουν το καυτό περιεχόμενό τους περιοδικά.
Η νέα αυτή έρευνα υποστηρίζει, ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις ακολουθούν τακτούς κύκλους, οι οποίοι μπορεί να κυμαίνονται από μερικές εβδομάδες μέχρι και 100.000 χρόνια.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι αυτές οι εκρήξεις φαίνεται να συνδέονται με τις αλλαγές στην τροχιά της Γης που έχουν συμβεί με τον καιρό.
Ακόμη, βρήκαν ότι αυτές οι εκρήξεις φαίνεται να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών κάθε χρόνου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, τα ευρήματα αυτά μπορεί να σημαίνουν, ότι τα μοντέλα που προβλέπουν πώς οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο «συμμετέχει» στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη συνεπαγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, τα ηφαίστεια απελευθερώνουν ακόμη και αέρια, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν την παγκόσμια υπερθέρμανση, δημιουργώντας ένα αντανακλαστικό φράγμα στις ακτίνες του Ήλιου.
Τα συμπεράσματα της νέας αυτής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters.