Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα πιστεύουν ότι μπορούν να «αναστήσουν» το εξαφανισμένο είδος μαμούθ (Mammuthus), χρησιμοποιώντας DNA από ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μαμούθ που εντοπίστηκε σε πάγους στη Σιβηρία.
Ο Insung Hwang, γενετιστής στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Sooam στη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι η ομάδα του πιστεύει πως η «ανάσταση» του μαμούθ είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, με τη χρήση δειγμάτων αίματος που εντοπίστηκαν σε αυτό.
Ωστόσο, άλλες «φωνές» της επιστημονικής κοινότητας αντιτίθεται στην ιδέα της επαναφοράς στη ζωή ενός είδους που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.
«Οι πληροφορίες που θα μπορούσα να συλλέξουν οι επιστήμονες και οι μελλοντικές ανακαλύψεις που θα προκύψουν από τις αναλύσεις των μυών και των εσωτερικών οργάνων θα προσφέρουν πολλά στην κατανόηση και τη γνώση γύρω από τα ζώα αυτά της Εποχής των Παγετώνων» εξήγησε η παλαιοντολόγος Dr Tori Herridge. Ωστόσο –επισήμανε η ίδια- η διαδικασία της κλωνοποίησης θα είναι σκληρή και βάναυση και, τα οφέλη από τη δημιουργία ενός ζωντανού μαμούθ δεν αντισταθμίζουν τα ηθικά προβλήματα που ανακύπτουν.
Σύμφωνα με την ίδια, ένας ελέφαντας θα πρέπει να λειτουργήσει ως «παρένθετη μητέρα», κουβαλώντας το έμβρυο για 22 μήνες, προτού φέρει στον κόσμο κάτι που ίσως πεθάνει πολύ σύντομα ή προκαλέσει βλάβες στην ίδια κατά τη διαδικασία.
«Η κλωνοποίηση θα απαιτήσει να γίνουν πειράματα, ενδεχομένως σε αρκετούς, θηλυκούς ασιατικούς ελέφαντες και δεν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο» συνέχισε.
Η επιστημονική ομάδα από τη Νότια Κορέα αποδέχεται, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια κλωνοποίησης θα είναι μια μακρά διαδικασία, που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη αν υπάρχουν τα απαραίτητα δείγματα DNA.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, η κλωνοποίηση ενός μαμούθ θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην κατανόηση του είδους αυτού, που έζησε στη Γη πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Ο καθηγητής Sir Ian Wilmut, που κλωνοποίησε το πρώτο θηλαστικό –ένα πρόβατο που ονομάστηκε Dolly- πιστεύει ότι θα είναι μια αξιόλογη προσπάθεια.
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, εφόσον μπορούμε να παρέχουμε εξαιρετική φροντίδα στο ζώο» είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα είναι υγιές, πρέπει να το κάνουμε. Μπορούμε να μάθουμε πολλά γι’ αυτά τα ζώα».
Η σχετική επιστημονική «διαμάχη» θα παρουσιαστεί σε ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 με τίτλο «Woolly Mammoth: The Autopsy».
(Φωτογραφία αρχείου)