Μια χημική ουσία που «εξατμίζεται» από το ανθρώπινο δέρμα αποτελεί το βασικό λόγο, για τον οποίο τα κουνούπια… άλλαξαν ρότα και άρχισαν να προτιμούν το αίμα των ανθρώπων από αυτό των ζώων για τη διατροφή τους.
Η ουσία sulcatone αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό, που προσδίδει μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά στους ανθρώπους, την οποία τα κουνούπια έχουν μάθει να αναγνωρίζουν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, ως ένα σημάδι ότι βρίσκονται κοντά σε μια «πηγή τροφής», ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ βρήκαν, ότι τα μαύρα κουνούπια που τρέφονται από το αίμα ζώων του δάσους δε δείχνουν καμία προτίμηση στην ουσία αυτή, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα καφέ κουνούπια, που ζουν κοντά σε χωριά στην Αφρική, τα οποία έλκονται πολύ από την οσμή αυτή.
«Αυτά τα κουνούπια εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που έμαθαν να αγαπούν το πώς μυρίζουμε» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Leslie Vosshall, από το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης.
«Ήταν μια πολύ καλή εξελικτική κίνηση. Ο άνθρωπος παρείχε το ιδανικό περιβάλλον για τον τρόπο ζωής των κουνουπιών. Έχουμε πάντα νερό γύρω μας για να ανατρέφονται, δεν έχουμε τρίχωμα και ζούμε σε μεγάλες ομάδες» είπε ακόμη η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν μια ομάδα 14 γονιδίων στο γονιδίωμα των κουνουπιών, τα οποία σχετίζονται με την «αγάπη» που δείχνουν στους ανθρώπους και συγκεκριμένα ένας υποδοχέας οσμής –(Or4) ξεχώρισε ως ιδιαίτερα ενεργός. Οι ερευνητές συνέδεσαν τον υποδοχέα αυτό με μία από τις πολλές ενώσεις που συνέλεξαν από το ανθρώπινο δέρμα και οι οποίες αποτελούν μέρος της φυσικής μυρωδιάς των ανθρώπων.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature.