Επιστήμονες στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι καθάρισαν τη βλέννα που έχει σκεπάσει τη θάλασσα του Μαρμαρά με βακτήρια.
Όπως μετέδωσε το CNN Turk, ερευνητές από τη Σχολή Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αναφέρουν ότι κατάφεραν να καθαρίσουν τη θαλάσσια γλίτσα στην περιοχή του Μαρμαρά απομονώνοντας βακτήρια της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πρόκειται για πιλοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Gülşen Altuğ και της ομάδα της αφού η ομάδα της είχε λάβει έγκριση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης και Γεωργίας και Δασοκομίας. Αρχικά η έρευνα έγινε στο λιμάνι Yenikapı Yediemin στην Κωνσταντινούπολη αφού πρώτα η περιοχή με τη θαλάσσια βλέννα είχε απομονωθεί με φράγματα.
Βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά: Πώς έγινε ο καθαρισμός
Οι επιστήμονες απομόνωσαν κάποια βακτήρια, τα οποία επεξεργάστηκαν στο εργαστήριο, και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στις περιοχές όπου υπήρχε η γλίτσα, κατορθώνοντας να την απομακρύνουν. Ως αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ο καθαρισμός της επιφάνειας της θάλασσας.
Σύμφωνα με την Gülşen Altuğ η εφαρμογή των εν λόγω βακτηρίων άρχισε να γίνεται στα σημεία με το πρόβλημα πρωί και απόγευμα από τις 8 Ιουνίου, ενώ έως τις 13 Ιουνίου είχε καθαριστεί ένα μεγάλο κομμάτι. Η ίδια μάλιστα δήλωσε ότι τα βακτήρια αυτά έχουν απομονωθεί εδώ και 20 χρόνια από θαλάσσια περιβάλλοντα και διαπιστώθηκε ότι διασπούν τη γλίτσα κάθε φορά που εφαρμόστηκαν στα σημεία.
Η συγκεκριμένη μέθοδος πάντως δεν διαταράσσει την ισορροπία της χλωρίδας στη θάλασσα, σύμφωνα με την ομάδα. «Δεν ανησυχούμε για το αν αυτά τα βακτήρια θα διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας στη θάλασσα. Αυτά τα βακτήρια περιορίζουν αυτά που προκαλούν ασθένειες στο περιβάλλον, αποσυνθέτουν θρεπτικές οργανικές ύλες, συμβάλλουν στον κύκλο του θαλάσσιου οικοσυστήματος διασπώντας φύλλα, νεκρούς οργανισμούς και θαλάσσια απόβλητα» αναφέρει η καθηγήτρια.