Απίστευτο αλλά αληθινό! Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές υπάρχουν δέντρα που ανάλογα με τον τρόπο που έχουν φυτευτεί μπορούν να μειώσουν τις κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά και τις βίαιες επιθέσεις κατά ανθρώπων!

Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων της Υπηρεσίας Δασών στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environment and Behavior» (Περιβάλλον και Συμπεριφορά), για πρώτη φορά διεθνώς τα δέντρα στους κήπους και τους δρόμους μια πόλης συσχετίζονται με το επίπεδο εγκληματικότητας σε αυτήν.

Κατέληξαν, έτσι, στο μάλλον απροσδόκητο συμπέρασμα ότι όντως μερικά είδη δέντρων και επίσης ο τρόπος που αυτά είναι φυτεμένα, μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τόσο τις κλοπές σε σπίτια και αυτοκίνητα, όσο και τις βίαιες επιθέσεις κατά ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας ως πεδίο έρευνας την πόλη του Πόρτλαντ, οι ερευνητές συσχέτισαν μια πληθώρα στοιχείων, όπως διαχρονικά δεδομένα εγκληματικότητας, αεροφωτογραφίες, επιτόπου επισκέψεις σε γειτονιές, στοιχεία για τα ακίνητα κ.α. Στη συνέχεια, με διάφορες στατιστικές μεθόδους, συνέκριναν διάφορες παραμέτρους (αριθμός δέντρων, είδος κλπ.) με τα κάθε είδους αδικήματα που είχαν διαπραχτεί και συμπέραναν ότι τόσο το μέγεθος του φυλλώματος των δέντρων στις αυλές και τα πεζοδρόμια, όσο και ο αριθμός τους, έχουν επίδραση στο επίπεδο εγκληματικότητας, η οποία ποικίλει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα και με τα δέντρα (μεταξύ άλλων σημαντικότερων παραγόντων, φυσικά, που επηρεάζουν την εγκληματικότητα).

Τα μεγάλα και αραιά φυτεμένα δέντρα σχετίζονται με τη μείωση των κλοπών και άλλων εγκληματικών συμπεριφορών, ενώ τα πολλά και μικρά δέντρα, που είναι φυτεμένα κοντά το ένα στο άλλο, ευνοούν την εγκληματικότητα. Η λογική εξήγηση, είναι πως τα μεγάλα δέντρα περιορίζουν την ορατότητα των επίδοξων δραστών και τους αφήνουν έκθετους στα μάτια των τρίτων.

Αντίθετα, τα πολλά μικρότερα δέντρα, που είναι φυτεμένα κοντά το ένα στο άλλο, επιτρέπουν σε ένα κλέφτη ή άλλο εγκληματία να βρει καταφύγιο.

Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κλαδεύουν τακτικά τα δέντρα τους και να προσέχουν πού τα φυτεύουν, ώστε να μη δημιουργούν, άθελά τους, «κρυψώνες» για κακοποιούς.