Στο συνέδριο Γεωλογίας που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στο Λονδίνο με επιστήμονες από όλον τον κόσμο κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι το πώς ανταποκρίνεται ο πλανήτης στις κλιματικές αλλαγές.
Εξετάζοντας ιζήματα πετρωμάτων ηλικίας εκατομμυρίων ετών οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο, βάσει του οποίου μετρούν το κατά πόσο η αύξηση των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου οδήγησαν στις θερμοκρασιακές μεταβολές που απειλούν τον πλανήτη και στην εξαφάνιση διαφόρων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Ο καθηγητής, Jim Zachos, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είπε ότι πριν από 55 εκατ. χρόνια οι ηφαιστειακές δραστηριότητες που συνέβησαν «απευλευθέρωσαν» στην ατμόσφαιρα περίπου 4,500 γιγατόνους αερίων του θερμοκηπίου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να αυξηθεί κατά 6 βαθμούς Κελσίου, με θλιβερές συνέπειες για διάφορα οικοσυστήματα.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα τα επόμενα χρόνια θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα περίπου 5,000 γιγατόνοι αερίων του θερμοκηπίου, που θα προκαλέσουν απότομη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση ειδών.
Στο συνέδριο επισημάνθηκε ακόμη ότι ο πλανήτης θα χρειαστεί 100.000 χρόνια για να επανέλθει.
Πηγή: Telegraph