Σε αντίθεση με τα περισσότερα δηλητηριώδη φίδια, τα οποία τείνουν να δαγκώνουν τους ανθρώπους ενώ τα χειρίζονται ή όταν νιώσουν ξαφνική απειλή, το μεγάλο αυστραλιανό φίδι mulga επιτίθεται ακόμη και σε ανθρώπους που κοιμούνται.
Σύμφωνα με μία μελέτη, η οποία εξέτασε 27 περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι είχαν δεχτεί δαγκωματιά από το συγκεκριμένο είδος φιδιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επτά από τα θύματα κοιμόντουσαν όταν δέχτηκαν την επίθεση.
Μάλιστα, η επίθεση έλαβε χώρα ανάμεσα στα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, αναφέρει δημοσίευμα του Livescience.
Βέβαια, τέτοιου είδους επιθέσεις δεν είναι κοινές και οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν έρθει εσκεμμένα σε επαφή με το φίδι.
Για παράδειγμα, προσθέτει το δημοσίευμα, ένας δέχτηκε επίθεση ενώ έπαιζε με ένα φίδι σε μια αυλή και ένας άλλος ενώ προσπαθούσε να ταΐσει ένα φίδι κατοικίδιο.
Δέκα από τα θύματα που δέχτηκαν επίθεση από το φίδι mulga είχαν έρθει σε επαφή με αυτό ακούσια, και το γεγονός ότι επτά από αυτούς δέχτηκαν δαγκωματιά στον ύπνο τους «είναι αξιοσημείωτο, καθώς αντιπροσωπεύει το 70% των προσδιορισμένων υποθέσεων που αφορούν δαγκώματα χωρίς εσκεμμένη επαφή, και υποδηλώνει ότι τα δαγκώματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι πιο συχνά από ό, τι έχει αναφερθεί στο παρελθόν» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Το φίδι mulga είναι το μεγαλύτερο, χερσαίο, δηλητηριώδες φίδι της Αυστραλίας και η δαγκωματιά του μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές το πιο πρόσφατο θανάσιμο περιστατικό είχε συμβεί πριν από 40 χρόνια.
Η πλειοψηφία των επιθέσεων (που αναφέρονται στη μελέτη) συνέβησαν ανάμεσα στους μήνες Δεκέμβρη-Μάρτη, όταν ο καιρός στην Αυστραλία είναι πιο ζεστός, ενώ το 80% των θυμάτων ήταν άντρες.
Τα φίδια δεν εγχέουν πάντα το δηλητήριό τους όταν δαγκώνουν, όμως στη συγκεκριμένη μελέτη 21 θύματα εμφάνισαν συμπτώματα, όπως αιμορραγία, εμετός, πόνος στην κοιλιά και διάρροια.
«Το εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε από αυτή την έρευνα ήταν, ότι η αναλογία εμφάνισης συμπτωμάτων εξαιτίας του δηλητηρίου ήταν πιο συχνή από το αναμενόμενο» ανέφερε ο καθηγητής επείγουσας ιατρικής και ειδικός στα δηλητήρια των φιδιών Dr. Sean Bush από το πανεπιστήμιο East Carolina. Επιπλέον, μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των δαγκωματιών συνέβη όταν οι άνθρωποι κοιμόντουσαν, μιας και τα περισσότερα φίδια δαγκώνουν όταν νιώσουν απειλή ή για να αμυνθούν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Οι συγγραφείς της μελέτης δε γνωρίζουν τι είναι αυτό που οδήγησε τα φίδια να επιτεθούν σε ανθρώπους, ενώ αυτοί κοιμόντουσαν. Υποψιάζονται ότι «τα φίδια θα μπορούσαν να οδηγηθούν εκεί καθοδηγούμενα από τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα των θυμάτων, ή επειδή αναζητούσαν τρωκτικά, τα οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Toxicon.