Η ατμοσφαιρική ρύπανση στους αναδυόμενους οικονομικούς «δράκους» της Ασίας έχει εξελιχθεί σε μείζον περιβαλλοντικό, κοινωνικό, ακόμα και πολιτικό ζήτημα.
Ωστόσο, ο μολυσμένος αέρας στο Νέο Δελχί της Ινδίας ή στο Πεκίνο της Κίνας δεν βλάπτει μόνο την τοπική κοινωνία.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, το Εθνικό Εργαστήριο Ειρηνικού-Βορειοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) ανακάλυψε ότι τα ανθρωπογενή αερολύματα της Ασίας ευθύνονται για την εκδήλωση καταιγίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμα παραπέρα.
Οι επιστήμονες συνέκριναν στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από το 1850 ως τις μέρες μας και ανακάλυψαν ότι τα ανθρωπογενή σωματίδια από την Ασία επηρεάζουν τον κύκλο της βροχής στον Ειρηνικό Ωκεανό και από εκεί τις μετεωρολογικές συνθήκες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, εξέτασαν αναλυτικά στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων που έχει συλλέξει η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) και κατέληξαν σε δύο σενάρια: ένα με βάση τα επίπεδα εκπομπών το 1850 στην προβιομηχανική εποχή και ένα από το 2000 και μετά.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα αερολύματα πράγματι μεταβάλλουν τις καιρικές συνθήκες καθώς επηρεάζουν την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας από την επιφάνεια της Γης, τον σχηματισμό των νεφών και τη δημιουργία κυκλώνων στα μέσα γεωγραφικά πλάτη της Γης που συνδέονται με τον κύκλο των καταιγίδων του Ειρηνικού.
«Έχουν την τάση να δημιουργούν ισχυρότερες καταιγίδες με υψηλότερα χιλιοστά βροχόπτωσης» αναφέρει ο Ρένι Ζανγκ από το JPL.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση που συνοδεύει το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης στην Ασία επηρέαζει επίσης την κυκλοφορία των αερίων μαζών παγκοσμίως.
Τα αερολύματα που ταξιδεύουν από την Ασία στην Αμερική είναι ορατά ακόμα και σε δορυφορικές φωτογραφίες.
Οι θερμές αέριες μάζες και η υγρασία που μεταφέρει το «κανάλι» των καταιγίδων του Ειρηνικού εντείνονται από τους αέριους ρυπαντές της Ασίας. Αυτό σημαίνει παγκοσμιοποίηση της ρύπανσης.