Οι ζωές μας είναι γεμάτες πλαστικό. Από τα ταπεράκια που παίρνουμε στη δουλειά έως τους υπολογιστές, τα μπουκαλάκια νερού και τις πιστωτικές μας κάρτες, τα γυαλιά ηλίου, τις τσάντες, τους αναπτήρες, τα παιχνίδια. Πλαστικό, πλαστικό και πάλι πλαστικό.

Τα μειονεκτήματα είναι πολλά και δεν αποτελούν κρατικό μυστικό. Μιλάμε για ένα υλικό που δεν βιοδιασπάται, είναι παράγωγο του πετρελαίου και πέρα από την τοξικότητά του έχει μεγάλη δυσκολία στην ανακύκλωση.
Όσο και αν η θέα των πλαστικών σκουπιδιών μας στεναχωρεί, το υλικό αυτό είναι ιδιαίτερα γοητευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι απαιτεί περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου για το σύνολο της παραγωγής των παραγόμενων ειδών. Επιπλέον, επιτρέπει την ελαφρύτερη αποθήκευση που σημαίνει και φτηνότερη μεταφορά αγαθών. Δεν είναι τυχαία η ευρεία χρήση του.

Οπότε τι μπορεί να κάνει ένας πολιτισμός που είναι σχεδόν εθισμένος στη χρήση του;
Η επιστροφή σε άλλα υλικά όπως αλουμίνιο ή γυαλί δεν είναι εύκολη γιατί είναι πιο ακριβά και εύθραυστα. Αντίστοιχα και το χαρτί παρουσιάζει προβλήματα. Οπότε ποιο θα είναι το επόμενο υλικό;
Το πλαστικό εμφανίστηκε στα μισά του 19ου αιώνα και από ότι φαίνεται θα είναι αυτό πάλι το υλικό του μέλλοντος. Η αλλαγή θα έρθει στην πηγή του, που θα σταματήσει να είναι το πετρέλαιο και αντ’ αυτού θα έχουμε οργανικές πηγές, υλικά που οι ερευνητές θα φτιάχνουν νέα πολυμερή όπως σπόρους (καλαμπόκι, σιτάρι κλπ), μπαμπού, κάνναβις και άλλα βιοπροϊόντα.

Τα βιοπλαστικά θα μπορούν να αποτελέσουν μια καθαρή, ανακυκλώσιμη, εναλλακτική ενέργεια όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο αναλυτής Christopher Flavin στο βιβλίο του «Το μέλλον των συνθετικών υλικών». Ο περιβαλλοντολόγος επιμένει ότι τα υποπροϊόντα πετρελαίου δεν οδηγούν πουθενά και προβλέπει ότι στα επόμενα 20 χρόνια τα βιοπλαστικά θα αποτελούν το 5% της παγκόσμια παραγωγής πλαστικού.
Μέχρι τότε όλοι μας θα πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς στη χρήση του. Σε μια έρευνα του 2007, είχε φανεί ότι στην πλειοψηφία τους οι πλαστικές τσάντες χρησιμοποιούνται για 12 λεπτά… Σκεφτείτε ότι κάθε λεπτό στον πλανήτη χρησιμοποιούνται γύρω στο 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες και θα αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.