Ερευνητές ανέλυσαν τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού κατά τα τελευταία 127.000 χρόνια και βρήκαν πως η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τόσο σοβαρή ζημιά που ο πάγος θα εξαφανιστεί πλήρως από τη βόρεια θάλασσα ως το 2035.
Η πρόβλεψη έγινε σύμφωνα με καθιερωμένο κλιματολογικό μοντέλο και μας λέει πως είναι πιθανό να μη μείνει ίχνος πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό σε 15 χρόνια από σήμερα.
Ένοχος είναι η δυνατή ηλιοφάνεια της άνοιξης, που δημιουργεί δεξαμενές νερού μέσα στον πάγο. Αυτές οι δεξαμενές απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου και συμβάλλουν περαιτέρω στην άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς δεν αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου με τον τρόπο που το κάνει ο πάγος.
Ο πάγος του Αρκτικού διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο στο παγκόσμιο οικοσύστημα και το λιώσιμό του θα επηρεάσει καταλυτικά πάρα πολλές σταθερές του κόσμου μας.
Η ερευνητική δουλειά είναι μια συνεργασία του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας και επιστρατεύτηκαν δεδομένα ακόμα και από δορυφόρους.
Ο πάγος του Αρκτικού Ωκεανού συρρικνώνεται κατά 13% περίπου κάθε δεκαετία και η μισή επιφάνειά του έχει εξαφανιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1980.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», χαιρετίστηκε ως ιδιαιτέρως ακριβής και κατέβασε το όριο της εξαφάνισης του πάγου του Αρκτικού στο 2035, εκεί που παλιότερες προβλέψεις μιλούσαν για το 2050…