Στα πιο βαθιά νερά του πλανήτη μας, εκεί που το φως δύσκολα φτάνει, τα πλάσματα έχουν εξελιχθεί με αλλόκοτους τρόπους για να βλέπουν, να επικοινωνούν και να τρέφονται.
Κάποια συνεχίζουν όμως να θέλουν να περνούν απαρατήρητα και η επιστήμη γνωρίζει πια πώς ακριβώς «εξαφανίζονται» μέσα στα σκοτάδια.
Σύμφωνα με το άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Biology», ερευνητές από το Smithsonian αποκάλυψαν τουλάχιστον 16 είδη ψαριών της Αβύσσου που έχουν τον τρόπο τους να διαφεύγουν από την προσοχή των άλλων. Ακόμα και ψαριών που έχουν αυτή την απόκοσμη λάμψη της βιοφωταύγειας, τους «φακούς» της Αβύσσου.
Το δέρμα τους είναι εξαιρετικά μαύρο! Όταν λέμε όμως μαύρο, εννοούμε πως το σώμα τους απορροφά το 99,5% του φωτός. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να φτιάξει το λεγόμενο vantablack, που απορροφά το 99,96% του φωτός.
Κάθε είδος έχει μάλιστα διαφορετικό μηχανισμό στο δέρμα ώστε να πετυχαίνει τον τρομακτικό αυτό άθλο. Εδώ μιλάμε εξάλλου για πολύ πιο μαύρο από το απλό μαύρο. «Δεν έχει σημασία πώς έβαζες την κάμερα ή τα φώτα, αυτά απορροφούσαν όλο το φως», γράφουν στη μελέτη τους.
Η μελέτη έχει και πρακτικό αντίκρισμα, καθώς χρήσεις για κατάμαυρα υλικά έχουμε πολλές, από ηλιακά πάνελ και τηλεσκόπια μέχρι κάμερες και καμουφλάζ…