Ένα σχέδιο δράσης με στόχο την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ωκεάνιας ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασαν σήμερα η Ελληνίδα επίτροπος αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη και ο Γερμανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.
Όπως επισήμαναν η Μ. Δαμανάκη και ο Γκ. Έτινγκερ, η αξιοποίηση της ωκεάνιας ενέργειας θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας της ΕΕ από τον άνθρακα και θα εξασφαλίσει αξιόπιστες και ασφαλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τη Μ. Δαμανάκη, οι θάλασσες και οι ωκεανοί διαθέτουν το απαιτούμενο δυναμικό για τη δημιουργία τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης.
«Διευκολύνοντας την πλήρη ανάπτυξη του τομέα της ωκεάνιας ενέργειας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό μέσω της καινοτομίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα “καθαρή” ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την Ευρώπη.» πρόσθεσε η Μ. Δαμανάκη.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός επίτροπος Γκ. Έτινγκερ τόνισε ότι η ανάπτυξη της ωκεάνιας ενέργειας θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. «Η δημιουργία ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ωκεάνιας ενέργειας, θα διευκολύνει επίσης την ενσωμάτωση των πηγών αυτών στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα», ανέφερε ο Γερμανός επίτροπος.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία φόρουμ για την ωκεάνια ενέργεια, το οποίο θα συγκεντρώνει τεχνογνωσία, θα διευκολύνει τις επαφές των ενδιαφερομένων μερών, για την ανάπτυξη του τομέα και την ενίσχυση της συνεργασίας, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στη νέα «γαλάζια ενέργεια» με στόχο την πλήρη εκβιομηχάνισή της.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, για την ωκεάνια ενέργεια χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θαλασσών και ωκεανών, εκτός από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Οι διαθέσιμοι πόροι ωκεάνιας ενέργειας υπερβαίνουν τις σημερινές και τις προβλεπόμενες μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ.
Η ενέργεια αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, ώστε να εξασφαλιστεί μια σταθερή συνολική προσφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό δίκτυο. Επιπλέον, η ωκεάνια ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει νέες, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, ιδίως στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης που συχνά πλήττονται από υψηλή ανεργία.
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι ο νέος ελπιδοφόρος αυτός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, για να γίνει ανταγωνιστικός ως προς το κόστος έναντι άλλων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή υπογραμμίζει το υψηλό κόστος της τεχνολογίας και τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Παράλληλα επισημαίνει τα σημαντικά εμπόδια στις υποδομές, (π.χ. προβλήματα σχετικά με τη σύνδεση στο δίκτυο ή την πρόσβαση σε κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις), τα διοικητικά εμπόδια (π.χ. πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης), αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η ανάγκη για διεξοδικότερη έρευνα και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.