Τα διαστημικά «σκουπίδια» σε τροχιά ξεπερνούν τα 22.000, τουλάχιστον όσα μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη Γη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και αμέτρητα μικρότερα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές σε επανδρωμένα σκάφη, αλλά και δορυφόρους.
Ιάπωνες ερευνητές φιλοδοξούν, με μια πρωτότυπη μέθοδο, να βάλουν «σκούπα» και να καθαρίσουν το διάστημα από τα «σκουπίδια» αυτά.
Η μέθοδος που ανέπτυξαν βασίζεται σε ένα «ηλεκτρομαγνητικό χαλινάρι», δηλαδή ένα είδος «σκοινιού» από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσδένουν το «σκοινί» αυτό στο καθένα από τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια (νεκροί δορυφόροι, αποκολλημένα τμήματα πυραύλων κ.λπ.) και να τα τραβούν μαγνητικά στην ατμόσφαιρα.
Ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται από το σκοινί, ενώ θα περιστρέφεται στο μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη, θα επιβραδύνει τα σκουπίδια και θα τα οδηγεί σταδιακά σε όλο και χαμηλότερες τροχιές, μέχρι να μπουν στην ατμόσφαιρα και να καταστραφούν εκεί.
Ο καθηγητής Μασαχίρο Νόχμι του Πανεπιστημίου της Καγκάουα, που συνεργάζεται με την Jaxa, είπε ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα εκτοξευθεί ένας δορυφόρος που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο και είναι εξοπλισμένος με το «χαλινάρι» αυτό.
«Σε αυτήν την πρώτη δοκιμή έχουμε δύο στόχους: να αναπτύξουμε σε τροχιά ένα σκοινί μήκους 300 μέτρων και να παρατηρήσουμε τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε.