Η έλλειψη σεξ προκαλεί πρόωρο θάνατο στις κοινές φρουτόμυγες (Drosophila melanogaster), σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες τοποθέτησαν αρσενικές μύγες που είχαν διεγερθεί για να ζευγαρώσουν κοντά σε άλλες αρσενικές μύγες, γενετικά τροποποιημένες ώστε να απελευθερώνουν θηλυκές φερομόνες.
Οι μύγες χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες ορμόνες ως δείκτη για να κρίνουν αν υπάρχει κοντά τους κάποιος πιθανός σύντροφος.
Έτσι, όταν οι μεταλλαγμένες μύγες άρχισαν να απελευθερώνουν θηλυκές φερομόνες, προσέλκυσαν στιγμιαία τις αρσενικές φρουτόμυγες, οι οποίες διεγέρθηκαν για να ζευγαρώσουν, χωρίς φυσικά να το καταφέρουν.
Όπως προέκυψε, οι αρσενικές φρουτόμυγες που επιθυμούσαν να ζευγαρώσουν, ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό αφού στο χώρο δεν υπήρχαν θηλυκά, παρουσίασαν έντονο στρες, μείωση των αποθεμάτων λίπους και έζησαν λιγότερο.
Οι κοινή φρουτόμυγα ζει περίπου 60 ημέρες κάτι που την καθιστά ιδανικό οργανισμό για τη μελέτη της γήρανσης αφού τα γονίδια που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής της παρουσιάζουν κοινά σημεία με τα αντίστοιχα γονίδια στους ανθρώπους.
Οι αμερικανοί επιστήμονες επικεντρώθηκαν στους νευρώνες που εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης.
Όπως διαπιστώθηκε, η χημική ουσία του εγκεφάλου με την ονομασία νευροπεπτίδιο Φ, παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Όταν οι μύγες εκτέθηκαν στις θηλυκές φερομόνες, χωρίς ωστόσο να έχουν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν, τα επίπεδα του νευροπεπτιδίου Φ στον οργανισμό τους αυξήθηκαν σημαντικά.
Κανονικά, η σεξουαλική συνεύρεση θα κατέβαζε το νευροπεπτίδιο Φ σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό, οι υψηλές τιμές είχαν σοβαρές συνέπειες, προκαλώντας στρες στις μύγες και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής τους ως και 40%.
Πηγή: econews.gr