Οι επιστήμονες είναι σίγουροι πως κάποτε η επιφάνεια του Άρη «φιλοξενούσε» ωκεανούς και ποτάμια. Τι απέγινε όλη αυτή η ποσότητα νερού παραμένει μυστήριο.
Κύριος «ύποπτος» θεωρείται ο ήλιος που εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια «ξεφλουδίζει» την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Το πώς ακριβώς συνέβη αυτό θα ερευνήσει το διαστημικό σκάφος Maven της NASA που είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί σήμερα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με προορισμό την ατμόσφαιρα του Άρη.
«Το Maven θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια κατανόησης της ιστορίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη, πώς άλλαξε το κλίμα του με το πέρασμα του χρόνου και πώς αυτό επηρέασε την εξέλιξη της επιφάνειας και την δυνατότητα ζωής στον πλανήτη, έστω και μικροβίων», τονίζει στο Reuters ο επιστήμονας Bruce Jakosky από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Το Maven θα μελετήσει πόση και τι είδους ακτινοβολία φτάνει από τον ήλιο και άλλες κοσμικές πηγές και πώς αυτή επηρεάζει τα αέρια στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη.
Οι επιστήμονες διαθέτουν κάποια στοιχεία από αυτά που συνέλλεξε το Curiosity αλλά δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να σχηματίσουν το προφίλ της ατμόσφαιρας και του διαστημικού περιβάλλοντος του Άρη ταυτόχρονα.
«Θα δούμε τι συμβαίνει τώρα ώστε να γυρίσουμε πίσω στις πληροφορίες που είναι κρυμμένες στο έδαφος και να καταφέρουμε να συνθέσουμε όλη την ιστορία για το παρελθόν του Άρη και το πώς απέκτησε ένα τόσο ενδιαφέρον περιβάλλον», τόνισε ο Pan Conrad από το Goddard Space Flight Center της NASA στο Μέριλαντ.
Τα στοιχεία πως ο Άρης ήταν θερμότερος, πιο υγρός και έμοιαζε περισσότερο στη Γη συγκεντρώνονται εδώ και δεκαετίες. «Η ατμόσφαιρα πρέπει να ήταν πιο πυκνή και ο πλανήτης να ήταν πιο θερμός και πιο υγρός. Το ερώτημα είναι πού πήγε όλο αυτό το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό», σημείωσε ο Jakosky.