Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και τα μικρά νησιωτικά κράτη εξέφρασαν σήμερα τη έντονη απογοήτευσή τους για την απόφαση της Ιαπωνίας να μειώσει δραστικά το στόχο της για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά τη καταστροφή του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα.
Με ανακοινώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται από τη Δευτέρα στη Βαρσοβία, η ΕΕ κάλεσε την Ιαπωνία να «εξετάσει» τις συνέπειες αυτής της απόφασης, η Κίνα εξέφρασε την απογοήτευσή της, ενώ η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS) κατήγγειλε ένα «τεράστιο βήμα προς τα πίσω».
Η ιαπωνική κυβέρνηση εγκατέλειψε τον προηγούμενο στόχο της για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ,κατά 25% από το 1990 ως το 2020 και έθεσε πλέον ως στόχο μια μείωση κατά «3,8% από το 2005 ως το 2020», πράγμα που σημαίνει αύξηση κατά 3% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιαπωνικής διοίκησης.
Η ΕΕ «αναγνωρίζει» τις δυσκολίες που δημιούργησαν στην Ιαπωνία ο σεισμός και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011, καθώς και τις συνέπειές τους για τον πυρηνικό τομέα της.
«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, περιμένουμε απ’ όλες τις χώρες να επιμείνουν στις δεσμεύσεις τους για μείωση, και ιδιαίτερα από τις ανεπτυγμένες χώρες να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία στο θέμα αυτό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ΕΕ «και οι 28 χώρες μέλη της» ζητούν έτσι «από την Ιαπωνία να σκεφτεί τι θα σημάνει αυτός ο νέος στόχος για την ιαπωνική συμβολή στη διεθνή δράση για τη μείωση» των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, στα οποία οφείλεται η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ο διαπραγματευτής της Κίνας για το κλίμα Σου Ουέι δήλωσε: «Δεν έχω λόγια να περιγράψω την απογοήτευσή μου» από την αναθεώρηση του στόχου από την Ιαπωνία.
Η AOSIS, στην οποία μετέχουν οι χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στον κόσμο στη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι υπαναχωρεί από τις υποσχέσεις που είχε δώσει κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, το 2009.
«Αυτή η ανακοίνωση αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω», ανακοίνωσε η AOSIS.
Ο τυφώνας Χαϊγιάν, που σάρωσε τις Φιλιππίνες, δεν είναι «παρά η τελευταία σε μια σειρά μετεωρολογικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα», υπογραμμίζει η AOSIS σε ανακοίνωσή της. «Αν η διεθνής κοινότητα δεν συνεργαστεί για να μειώσει επειγόντως τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξέρουμε πως κι άλλες καταιγίδες όπως ο Χαϊγιάν μας περιμένουν στη γωνία», προσθέτει.
Η Ιαπωνία πρόκειται να επισημοποιήσει το νέο κλιματικό στόχο της την ερχόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντός της Νομπουτέρου Ισιχάρα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), που έχει τη βάση της στο Πόντσνταμ (Γερμανία), ο νέος στόχος της Ιαπωνίας θα συμβάλει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 3% ως 4%, η απόσταση που ήδη υπάρχει ανάμεσα στις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις χώρες για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και αυτό που θα πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου.
«Αυτή η ιστορική μεταστροφή στην ιαπωνική κλιματική πολιτική θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής τροφοδοτώντας μια αποκλιμάκωση των παγκόσμιων προσδοκιών» από τις διαπραγματεύσεις, επισήμανε η αναλύτρια Μάριον Βίβεγκ.