Στολίστε το μπαλκόνι σας με ζαρντινιέρες που θα φιλοξενήσουν πολύχρωμα άνθη και θα κάνουν την πρόσοψη του σπιτιού σας να δείχνει φροντισμένη και όμορφη.
Σε ένα φυτώριο θα σας καθοδηγήσουν και θα σας δώσουν αναλυτικά συμβουλές για το δικό σας μικρό, προσωπικό «κήπο» μπαλκονιού.
Αξίζει όμως να θυμάστε τα παρακάτω tips:
– Πάντα αγοράσετε τα φυτά, ελέγξτε αν χρειάζονται βαθιά ή ρηχή ζαρντινιέρα. Γενικά τα φυτά που ψηλώνουν χρειάζονται βάθος που να υποστηρίζει το ριζικό τους σύστημα και το βάρος του φυτού.
– Υπάρχουν μεταλλικές βάσεις για να κρεμάτε ζαρντινιέρες στα κάγκελα. Οι περισσότερες δεν έχουν θέση για πιατάκι αποστράγγισης, οπότε θυμηθείτε να ελέγξετε αυτή τη λεπτομέρεια.
– Αγοράστε βάσεις και ζαρντινιέρες την ίδια στιγμή, από το ίδιο κατάστημα για να τις δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι ταιριάζουν στο μέγεθος.
– Έχετε χαλίκι και άμμο ή πέτρες για να βάλετε στον πάτο; Αν όχι, αγοράστε.
– Δεν ευδοκιμούν εξίσου όλα τα φυτά σε όλα τα μπαλκόνια του σπιτιού, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο η θέση τους σε σχέση με τον ήλιο. Αν το μπαλκόνι σας είναι μεσημβρινό επιλέξτε φυτά που αγαπούν το πολύ φως. Παραδείγματα τέτοιων φυτών είναι η πετούνια, το γεράνι, η θαμνώδης μαργαρίτα και η λουiζα.
– Τα φυτά που προτιμούν τη μερική σκίαση ταιριάζουν περισσότερο σε μπαλκόνια με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό. Βεβαιωθείτε ότι δεν τα ποτίζετε υπερβολικά, γιατί η στάσιμη υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη. Τα ανθεκτικά πολυετή, όπως οι φτέρες, ο κισσός και η μπιγκόνια ευδοκιμούν σε μπαλκόνια που προσφέρουν μερική σκίαση.
– Περίπου 4-5 φυτά είναι αρκετά για μια ζαρντινιέρα μήκους ενός μέτρου. Θα πρέπει να τοποθετούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξής τους.
– Τα κρεμαστά φυτά θα πρέπει φυσικά να φυτεύονται στην εξωτερική πλευρά, ώστε να κρέμονται όμορφα πάνω από την περιοχή του μπαλκονιού. Για τον ίδιο λόγο, τα ψηλά φυτά θα πρέπει να φυτεύονται στην εσωτερική πλευρά. Με μικρότερα φυτά καλύψτε τα κενά ανάμεσά τους.
– Τα μαραμένα άνθη θα πρέπει να αφαιρούνται από τα κοτσάνια, οπότε πρέπει να τα ελέγχετε συχνά. Επίσης, μαζεύετε όσο μπορείτε διάφορα σκουπιδάκια ή τα αποτσίγαρα των επισκεπτών. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα ως λίπασμα (παρά τα όσα ακούγονται) κι επομένως δεν προσφέρουν τίποτα στα φυτά σας.
– Όταν βρέχει δυνατά, το χώμα που ξεχειλίζει μπορεί να λερώσει τη βεράντα σας. Μετριάστε τον κίνδυνο τοποθετώντας πάνω στο χώμα πέτρες, βότσαλα της θάλασσας ή ένα στρώμα άχυρο, ώστε να φρενάρει τη λάσπη που δημιουργείται.
– Τα φυτά σας χρειάζονται λίπασμα. Οι μπιγκόνιες και τα γεράνια αναπτύσσονται καλά εάν ανακατέψετε βρεγμένο καφέ με το χώμα φύτευσης. Δύο χούφτες κατακάθι αρκούν για μια ζαρντινιέρα ενός μέτρου. Επίσης αν μπορείτε, μία φορά την εβδομάδα θυμηθείτε να «ταΐζετε» τα φυτά σας με γενικό λίπασμα.
– Καθαρίζετε συχνά το κάτω μέρος της ζαρντινιέρας για να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
– Καθαρίζετε συχνά με βρεγμένο σφουγγάρι ή βουρτσάκι την εξωτερική επιφάνεια της ζαρντινιέρας. Θα τρομάξετε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο καυσαέριο είχε μαζέψει.
Πηγή: myself.gr