Η «Μαρίνα» είναι μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μήκους 80 εκ., που βρέθηκε τραυματισμένη στο Γεράνι του Πλατανιά Χανίων το καλοκαίρι του 2007.
Ο «Αρχέλων» δραστηριοποιείται στη περιοχή και γενικότερα στη Κρήτη με προγράμματα πεδίου για την προστασία των φωλιών Caretta caretta. Έτσι η θαλάσσια χελώνα βρέθηκε στα κατάλληλα χέρια και την επόμενη κιόλας μέρα μεταφέρθηκε στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα.
Η Μαρίνα είχε καταπιεί αγκίστρι και είχε βαθύ χτύπημα στο κεφάλι πάνω από το δεξί της μάτι.
Παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης, στη Γλυφάδα για 6 χρόνια και δαπανήθηκαν περίπου10.000 ευρώ για την περίθαλψή της. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή της.
Και παρόλο που το τραύμα που είχε στο κεφάλι αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα, ήταν η αιτία που η Μαρίνα ταϊζόταν για κάποιο διάστημα με γαστρικό σωλήνα, αλλά και για την απώλεια του δεξιού της ματιού, που παρά της προσπάθειες της κτηνιάτρου του «Αρχέλων», δεν μπόρεσε ποτέ να αποκατασταθεί.
Επίσης, το χτύπημα αυτό ήταν και η αιτία που η Μαρίνα δεν μπορούσε να καταδυθεί στο νερό σωστά όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας την ελπίδα για την απελευθέρωση της στο φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα μακρινή.
Προς έκπληξη όλων το τελευταίο εξάμηνο και μετά από πολύχρονη αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή, η Μαρίνα άρχισε να καταδύεται κανονικά και να τρέφεται μόνη της, φτάνοντας αισίως τα 73 κιλά.
Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.
Η περίπτωση της Μαρίνας ήταν μία από τις πολυάριθμες περιπτώσεις που καλείται να αναλάβει και να διεκπεραιώσει ο «Αρχέλων», η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, μιας και η χελώνα κατάφερε να επιζήσει.
Δυστυχώς, η ευρύτερη εικόνα που ανακύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο.
Αναλυτικότερα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 500 νεκρές και 50 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες σε όλη την Ελλάδα.
Το 1/3 αυτών προέρχεται από εμπλοκή στα αλιευτικά εργαλεία, το 1/3 από ατυχήματα στη θάλασσα, όπως κατάποση πλαστικών ή χτυπήματα από προπέλες σκαφών και το υπόλοιπο 1/3 από ηθελημένη θανάτωση, γεγονός που χρήζει ιδιαίτερου προβληματισμού.
Κατ’ επέκταση στόχος της απελευθέρωσης της Μαρίνας, που είναι ανοιχτή στο κοινό, είναι καταρχήν αυτός ο προβληματισμός, μέσω της ενημέρωσης τουριστών, ντόπιων κατοίκων και επιχειρηματιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως για τις παραλίες του κόλπου Χανίων, όπου καταγράφεται από τον «Αρχέλων» η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών, σε εθνικό επίπεδο (6% ετησίως).
Η επιστροφή της «Μαρίνας» στη θάλασσα θα γίνει, σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, την Παρασκευή στις 19 Ιουλίου, 10:00πμ στον Πύργο Ψηλονέρου, στον Πλατανιά Χανίων.
Πηγή: flashnews.gr