Πολλές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε ως ανθρωπότητα αν θέλουμε να γυρίσουμε το πράγμα και να αντιπαρατεθούμε με την κλιματική αλλαγή που μας απειλεί πιο ανοιχτά από ποτέ.
Μόνο που αυτές οι πρωτοβουλίες κοστίζουν και μάλιστα ακριβά. Κάπου 1,8 τρισ. δολάρια πρέπει να δαπανηθούν ως το 2030 ώστε να κάνουμε τον πλανήτη πιο ανθεκτικό στις εκδηλώσεις και τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό μας λέει η έκθεση του ΟΗΕ και της υπηρεσίας Global Commission Adaption που έστησε τον Οκτώβριο του 2018 ο πρώην γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, και αποτελείται από 34 μεγάλες προσωπικότητες πολιτικής, επιστήμης και επιχειρηματικού κόσμου.
Και παρά το γεγονός ότι ως ποσό ακούγεται κολοσσιαίο, η μελέτη μας λέει πως πρόκειται ουσιαστικά για επένδυση, καθώς τα μέτρα των 1,8 τρισ. θα αποδώσουν τελικά οφέλη πάνω από 7 τρισ. δολάρια.
Η έκθεση επικεντρώνεται γύρω από 5 θεματικές: συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης, υποδομές που να αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καλύτερες μεθόδους γεωργίας, προστασία των δασών και επενδύσεις για τη διάσωση των πηγών νερού. Τα συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης, για παράδειγμα, μπορούν να σώσουν ζωές και περιουσίες στο δεκαπλάσιο του κόστους υιοθέτησής τους.
«Πολιτική βούληση» χρειάζεται, όπως γράφουν ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπαν Κι-Μουν και οι αντιπρόεδροι Μπιλ Γκέιτς και Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «ώστε να βγάλει τους ανθρώπους από τον συλλογικό τους ύπνο»…