Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για την βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, υπέγραψαν στο Βερολίνο η χώρα μας, η Γερμανία και η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Μπέκερ, επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την αποφασιστικότητα της χώρας του να στηρίξει την Αθήνα στον τομέα αυτό.

Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα προνομιακό τομέα για την Ελλάδα, που όμως δεν έχει αναπτυχθεί όσο πρέπει, και παρατήρησε ότι αν και η ηλιοφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη Γερμανία, το κόστος της κιλοβατώρας ηλιακής ενέργειας παραμένει υψηλότερο.

Αναφερόμενος στην οικονομική προοπτική από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο κ. Μπέκερ σημείωσε ότι μόνο κατά το 2011 η Γερμανία εξοικονόμησε 25 δισεκατομμύρια ευρώ από την εισαγωγή ορυκτών υλών, η οποία απεφεύχθη και ανέδειξε τα ελληνικά νησιά ως ιδανικό τόπο ανάπτυξης βιώσιμων εναλλακτικών πηγών.

«Αυτό βοηθά συνολικά την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και δημιουργεί νέες αγορές για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, η Ομάδα Δράσης θα αναλάβει να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τις επενδύσεις, ενώ το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα συγχρηματοδοτήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη φάση του προγράμματος.